Sotsiaaldemokraatide kompensatsiooniskeem näeb ette, et kui riik plaanib 2009 ja 2010 peatada sissemaksed teise sambasse, siis inimesel säilib vabatahtlikkuse alusel võimalus omapoolseid sissemakseid alates 2010 jätkata ja riik on aastatel 2014-2017 kohustatud nendele inimestele omalt poolt senise 4 protsendi asemel 6 protsenti sisse maksma.

SDE kavas on kirjas, et kui pooleteist aastaks riik teeb maksepausi, siis 2011 aastal jätkub sissemaksete skeem 1% (inimeselt endalt) + 2% (riigipoolne sissemakse). 2012 taastub aga juba praegune 2% + 4% süsteem.

Tänased pensionieelikud, kes on sündinud 1951 ja varem saavad teha avalduse selle aasta lõpus ja siis säilib neil tänane 2 + 4 süsteem alates järgmisest aastast.

„Meie välja töötatud skeemiga tagame selle, et teise pensionisamba süsteem säilib ja vabatahtlikkuse alusel on inimestel õigus valida ka variant, kus inimesed oma tulevases pensionis ei kaota,“ kommenteeris SDE fraktsiooni esimees Eiki Nestor.


„Eurole üleminek on ülioluline, et luua eeldused uueks majandustõusuks, aga samal ajal ei saa me unustada toimivat riiki – siin tuleb poliitiliselt langetada väga tähtsad otsused,“ lisas Nestor.

„Meil on vaja kindlust, et riik võtab vastutuse oma tänaste otsuste eest ja hüvitab kogumispensionäride raha,“ oli sotsiaaldemokraatide seisukoht Nestori sõnul.