Sotsiaaldemokraadid avaldasid hämmingut seoses sellega, et nädala alguses seadis kultuuriminister Rein Lang Vikerraadio eetris kahtluse alla Vene teatri sihipärase hoone kasutuse ja teatri eksisteerimise praegusel kujul.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Jevgeni Ossinovski esitas täna parlamendi infotunnis ministrile küsimusi Vene teatri kohta. „Kahjuks minister mu küsimustele otseselt ei vastanud,” lausus Ossinovski.

„Sotsiaaldemokraatlik erakond ei toeta ideid, mille kohaselt peaks Vene Teatri kas kinni panema või mõnda teisse kohta üle viima,“ kommenteeris Ossinovski. „On arusaadav, et viimasel ajal on olnud Vene teatris juhtimisprobleeme, aga kultuuriministri sõnavõtud meedias teemal, et "sellist teatrit meil tarvis ei ole", ei aita teatri probleemide lahendamisele ja maine parandamisele kuidagi kaasa.”

Ossinovski sõnul on eriti kummaline kuulda kultuuriministri kriitikat teatri töövõime kohta pärast seda, kui teatri nõukogu esimees Marika Valk mainis, et piletitulu on viimastel aastatel kasvanud 25 protsenti võrra ja külastatavus on tunduvalt suurenenud.

„Vene teater on kohalike vene inimeste jaoks üks kultuurikants, mida külastavad aktiivselt ka eestlased. Meie arvates peab Vene Teater oma tööd jätkama samas majas,” sõnas Ossinovski.

Tema sõnul peaks kultuuriministeerium rohkem tähelepanu pöörama probleemidele, millest räägib pidevalt ka Vene teatri juhtkond. Need on alafinantseerimine ning pikaajalise arengukava puudumine, mille tagajärjeks ebaselge tulevik.

"Olen veendunud, et olukord teatris paraneb just nende probleemide lahendamisega. Mõtisklused teemal, kas me sellist Vene teatrit üldse vajame ja kas teater on oma maja väärt, ei aita kuidagi edasi,” rõhutas Ossinovski.

Minister Rein Langi sõnul nõuab kultuuriministeerium, et Vene teater kasutaks oma hoonet senisest enam teatri tegemiseks, pakuks hoonet külalisetendusteks ja lõpetaks ruumide rentimise etendusi segavale ööklubile.

Täna riigikogu infotunnis Ossinovski küsimustele vastates ütles Lang, et ta ei ole veel kuulnud sellist asja, et keegi kavatseks tingimata teatrilt maja ära võtta, aga maja tuleb kasutada teatri tegemiseks.

"Kui Vene teater üksi ei suuda seda maja koormata oma etendustega, tuleb see avada külalisetendusteks teistele teatritele, mida seni ei ole tehtud," rääkis Lang. "Kaasaarvatud muide professionaalsetele vene truppidele Ida-Virumaalt, mida on meil kaks. Narvast teater Ilmarine ja Kohtla-Järvel teater Tuuleveski, keda mingitel seletamatutel põhjustel sinna mängima pole lastud."

Kultuuriminister Lang kritiseeris esmaspäeval Vikerraadio saates „Reporteritund“ teravalt Vene teatrit. „Niisuguse teatri pidamist, mis tegeleb pidevalt omavahelise kaklemisega ja katuselt allakukkumisega, ei ole Eesti riigile kindlasti tarvis,“ ütles ta.

Küll aga leidis minister, et Eestis võiks olla professionaalne venekeelne teater.

„Aga ta mängiks seal, kus on olemas sellele teatrile tarbija, see tähendab Ida-Virumaal ja Tallinnas,“ kõneles Lang. „Aga selline olukord, kus peetakse imeilusat maja Tallinna kesklinnas, mida ei kasutata teatri tegemiseks, vaid mingiks muuks omavaheliseks arveteklaarimiseks, see lõpeb ära.“