Riigipühade arv Eestis on üks väiksematest Euroopas, seega omab mõte laiendada see ühe püha võrra alati jumet, märkis SDE esimees Sven Mikser.

Samas ei ole sugugi tõsiseltvõetav argument, et see mõjuks halvasti meie majandusnäitajatele. "Tootlikkuse tõstmise võti on hoopis targemas töös, tööjõu paremas kvaliteedis ja suuremas lisaväärtuses, mitte lisatundides ega selles, kui tööline rohkem ja kiiremini saeb või puurib," ütles Mikser.

Sotsiaaldemokraadid esitasid juba mitu aastat tagasi seaduseelnõu, mille eesmärgiks on anda inimestele täiendav puhkepäev juurde siis, kui riigipüha langeb nädalalõpu puhkepäevale. Sel juhul loetakse puhkepäevaks rahvuspühale või riigipühale järgnev tööpäev. Kui meie ettepanek oleks leidnud laiemat poliitilist toetust, siis oleks korvatud ka mõnevõrra ebaõiglane olukord, millega on tegemist näiteks sel aastal, kui lausa viis püha langevad nädalavahetusele. (1. jaanuar, 1. mai, 20. august, 24. ja 25. detsember)

Sotsiaaldemokraadid tahtsid oma seadusemuudatusega rõhutada riigipühade tähtsust ning tuua nende tähistamine rahvale tuntavamaks ja lähemale.

"Muudatus ühtlustab tööpäevade arvu aastas, täiendavatel vabadel päevadel on rohkem võimalusi perega tegelemiseks ja sportimiseks. Kindlasti vähendaks see muudatus inimeste stressi ja mõjuks positiivselt rahva tervisele," seisis seaduseelnõu seletuskirjas.

Samadele mõtetele on põhjust igati ka täna alla kirjutada.