Mikseri sõnul on voliniku isiku kõrval vähemalt sama oluline see, milline saab olema tema vastutusala. "Äärmiselt vahva oleks, kui Eesti volinik saaks oma valdusesse näiteks mõjuka põllumajandusportfelli. Sellesse rolli sobiks erakordselt hästi Ivari Padar, kes on Eesti valitsuses olnud nii põllumajandus- kui ka rahandusminister ja kes viimase viie aasta jooksul on europarlamendis olnud aktiivselt tegev just nendes komisjonides, mis tegelevad järgmise finantsperspektiivi ja ühtse põllumajanduspoliitika küsimustega," rääkis Mikser.

Mikser rõhutas, et kuigi kandidaadi esitab valitsus, oleks parem, kui otsustamisse oleks kaasatud ka riigikogu. "Oleks ülimalt kahetsusväärne, kui volinikukoht jagataks koalitsioonipartnerite vahel "vorst-vorsti-vastu" poliitilise tehinguna," arvas ta.

Liberaal ei sobi

Reformierakonna kandidaadi osas arvas Mikser, et sobiliku CV-ga kandidaat on Ansipi näol olemas, kuid liberaalid on europarlamendis taandumas marginaalsemaks jõuks, mistõttu ei pakuta liberaalist volinikule olulist portfelli. "On ju üsna kõnekas, et kui Soome ja ka Läti peaministritest, kes mõlemad on konservatiivid, räägitakse kui oma poliitperekonna potentsiaalsetest kandidaatidest komisjoni presidendi kohale, siis Eesti valitsusjuht, kes on Euroopa staažikaim peaminister, sarnases kontekstis jutuks ei tule," ilmestas Mikser olusid.

"IRL-i pretensiooni komisjoni liikme kohale on aga raske tõsiselt võtta sobiva kandidaadi puudumisel. Lihtsalt argumendiga, et "meie arust on nüüd kätte jõudnud meie kord" nad volinikukohta omale ei saa," ütles Mikser.

Tema hinnangul oleks Mart Laar olnud IRLi tõsiseltvõetav kandidaat. "Kõigile arusaadvaatel põhjustel ta ilmselt aga Brüsselisse siirdumas ei ole. Juhan Partsil aga on oma senises ametis majandus- ja kommunikatsiooniministrina ette näidata kaugelt rohkem skandaale ja äpardusi kui kordaminekuid. Ka on Partsi võimekus rahvusvahelise suhtlejana pigem kaheldav," arutles Mikser.

Europarlamendi valimised toimuvad 25. mail 2014.