MTÜ Ideraator asutati samal päeval, mil tehti teatavaks katuserahade saajate nimekiri. Samanimeline osaühing on aga asutatud käesoleval märtsil.

Ideraatorile katuseraha andmise ettepaneku teinud riigikogu liige ja SDE aseesimees Lauri Läänemets ütles Delfile, et MTÜ asutamise ja katuserahade ettepanekute esitamise kuupäevaline kattuvus on pelgalt "toredat sorti kokkusattumus. "Ideraator saab toetuse tema sõnul ennekõike seetõttu, et MTÜ võtab uuel aastal üle Tartu ülikooli eakatele mõeldud programmi vedamise.

MTÜ Ideraatori loonud Kristina Gudinas selgitas Delfile, et ühingu tegevusalaks on täiskasvanute koolitamine ja lõviosa 5000 eurost läheb tõepoolest Väärikate ülikooli korraldamisele järgmisel aastal. Ta täpsustab, et MTÜ loodi tegelikult pühapäeval, kuid äriregistrisse kanti see alles eile.

Varasemalt on Väärikate ülikooli projekti eest Järva- ja Raplamaal vedanud SA Kesk-Eesti õppe- ja kompetentsikeskus, kus Gudinas oli juhatuse liige ja Väärikate ülikooli projektijuht.

"Kuna sihtasutuselsellest aastast teised ja samas vajalikud eesmärgid, siis minu otsus oli, et Väärikate ülikooliga hakkab eraldi tegelema MTÜ. Minu tegevus Väärikate ülikooli projektijuhina on kestnud juba seitse aastat, aga nüüd uuel õppeaastal hakkab see toimima uue juriidilise keha alt," ütles Gudinas.

Gudinase sõnul muutusid sihtasutuse prioriteedid nõukogu vahetamisega - uus nõukogu soovis tegeleda laiemate teemadega. "Kui seni tegeles sihtasutus suuremas osas Väärikate ülikooliga, siis uus nõukogu soovib hakata tegelema rohkemate ja teiste teemadega, mis Väärikate ülikooli asjadega nii palju ei haaku," ütles Gudinas.

Läänemets selgitas Delfile, et katuseraha eesmärk on toetada just Väärikate ülikooli tegevust, mistahes juriidilise keha alla ta ka ei kuuluks. "Türi vald ei ole sisuliselt Väärikate ülikooli väga toetanud. Viimane kord võttis osa 180 inimest - see on suur number, kes igakuistes loengutes osaleb," ütles Läänemets.

Märtsis loodud samanimelise OÜ taga on samuti Gudinas, kelle sõnul selle ettevõttega veel tegelikult plaane polegi. "Kuna ma olen aktiivne inimene, kes tegeleb mitme asjaga, siis sai see tehtud. Ühtegi tegevust ega tehingut pole seal tehtud," ütles Gudinas.

"Kuna ma käin palgatööl, siis kõik, mis ma teen, teen töö kõrvalt. Ühel hetkel on võib-olla plaan palgatööst loobuda ja siis ehk tulevad [OÜ-s] ka tegevused," ütles Gudinas.

Gudinas palus eraldi välja tuua, et teda on valitud 2017. aastal Järvamaa Sädeinimeseks ja juhib palgatöö kõrvalt lisaks ka MTÜ Taikse Külaseltsi, mis on valitud Järvamaa parimaks MTÜ-ks 2018 aastal.

Väärikate ülikool on Tartu ülikooli 50+ vanuses inimestele mõeldud koolitusprogramm, kus loengutel ja seminaridel käsitletakse silmaringi laiendavaid ja aktuaalseid teemasid. Väärikate ülikooli programmiga laustas Tartu ülikool 2010. aastal Pärnus ja Tartus. Järva- ja Raplamaal on see toimunud juba seitse aastat.