Lõviosa Matto 54 häälest tuli 40 Keskerakonna fraktsiooni saadikult ja kuuelt fraktsioonitult saadikult, lisaks pidi Matto saama kaheksa opositsioonisaadiku hääled. Need olid kaheksa linnavolikokku pääsenud erakonnakaaslase omad.

„Kokkulepet otseselt polnud, aga olid opositsiooni ühised konsultatsioonid, kus olime põhimõtteliselt kokkuleppel, et IRL kui kõige rohkem hääli saanud opositsioonierakond võiks saada revisjonikomisjoni esimehe koha, mis on ainuke komisjon, mille opositsioon saab linnavolikogus täita. Kirjalikku kokkulepet polnud,“ ütles Delfile revisjonikomisjoni nüüdseks endine esimees Madis Kübar.

„Seda, et sotsid on ühtsest opositsioonist lahkunud, näitas tegelikult juba linnapea valimine ja abilinnapeade kinnitamine. Linnapea hääletusel oli vastu 26 häält, mis näitab, et kogu opositsioon ei hääletanud vastu," nentis ta.

IRLil on Tallinna linnavalitsuses 16 kohta, Reformierakonnal 9 kohta, sotsiaaldemokraatidel 8 kohta.

„Tundub, et võrreldes 2009. aastaga pole midagi muutunud. Aga ükspuha, mis kokkuleppe nad on sõlminud, on see igal juhul kehvem kui 2009. Sest toona nad said ühe abilinnapea koha ja volikogu aseesimehe koha ja seekord nad neid kohti pole saanud,“ nentis Kübar, viidates 2009. aastal Keskerakonna ja SDE vahel Tallinnas sõlmitud koalitsioonile.

Kübara sõnul ei ole ta sotsidega peale hääletust ka suhelnud ega küsinud, miks nad ümber otsustasid.

Teema, mis opositsiooni killustumisega seoses üles kerkib, on linnaosade juures olevad halduskogud. Ühtselt oleks opositsioonil olnud võimalus võtta viie halduskogu esimehe kohad ja jätta keskerakonnale kolm, praeguses olukorras on aga võimalik saada ainult Nõmme halduskogu esimehe koht.

„Eks oleks opositsiooni häält jõulisemalt kuulda. Arvestades seda, et valimiste ajal olime kõik ühel arvamusel, et Tallinn vajab vahetust.“

Laats: kokkulepet Keskerakonnaga pole

Sotside fraktsiooni juht Tallinna linnavolikogus kinnitas, et sotsidest saadikud andsid oma toetuse fraktsioonikaaslasele Hanno Mattole. Tema sõnul olid sotsid teiste opositsioonierakondadega konsultatsioonides revisjonikomisjoni esimehe valimise küsimuses erinevat meelt ja seetõttu nad ka erinevalt hääletasid.

Laatsi kinnitusel mingit kokkulepet Keskerakonnaga neil pole. "Me oleme alguses välja öelnud, ka eelmise koosseisu ajal, et me oleme opositsioonierakond, aga oleme võimelised tegema kõikide jõududega koostööd niivõrd, kuivõrd see on võimalik, senikaua kui saame oma valijate huve esindada."