Sotsid esitasid täna Langile arupärimise seoses sellega, et SA Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga nimetas möödunud nädalal sihtasutuse põhikirja rikkudes Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks Kaur Kenderi ning vabastas ilma ette teatamata ametist neli toimetuse töötajat.

„Kas olite eelnevalt teadlik Väljataga kavatsusest rikkuda sihtasutuse põhikirja? Kui olite, siis miks te seda ei takistanud? Kui ei olnud, siis kuidas ja millal kavatsete lõpetada sihtasutuses toime pandud põhikirja eirava tegevuse,“ küsivad sotsiaaldemokraadid Langilt üleöö langetatud administratiivse suvaotsuse kohta.

Veel tahavad sotsid teada, kelle initsiatiivil ning milliste töölepingu seaduse paragrahvide alusel koondati „Sirbi“ töötajad. Kui antud otsus peaks osutuma õigusvastaseks, siis kes ja kuidas kannab selle eest juriidilist ja finantsilist vastutust, pärivad sotsiaaldemokraadid ministrilt.

Langil tuleb riigikogu ees öelda ka seda, kas tema ise või talle alluv kantsler Paavo Nõgene on avaldanud Väljatagale survet Kenderi ametisse panekuks. „Kas peate õigeks, et riigi toetuse abil väljaantavas Eesti ainsas kultuurilehes saab ilma seadusekohase avaliku konkursita hakata tähtajatult toimetama inimene, kelle radikaalse programmiga pole eelnevalt tutvunud isegi sihtasutuse nõukogu, rääkimata selle läbiarutamisest loomeliitude juhatustes?“ seisab arupärimises.

SA Kultuurilehe asutajaks on kultuuriministeerium, kelle haldusalas ja kelle eelarvest määratava toetuse abil ajaleht ka tegutseb. Kultuuriminister on ametisse nimetanud sihtasutuse viieliikmelise nõukogu, kuhu kuuluvad kaks Langile alluvat ministeeriumi töötajat, sealhulgas ministri erakonnakaaslane Paavo Nõgene. Reformierakondlane on ka nõukogu esimees parlamendi kultuurikomisjoni esimees Urmas Klaas. Ministril on õigus mõni nõukogu liige igal ajal tagasi kutsuda.