Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Pomerants soovitas Toila uuel koalitsioonil loobuda tema parteikaaslasest volikogu esimehe umbusaldamisest, sest vastasel juhul võib riik jätta Toila sadama ja rannaala projekti rahata. Ajalehele Põhjarannik ütles Pomerants, et see oli tal esimest korda sel kombel kohalikku võimu mõjutada, nägemata küll oma käitumises midagi sobimatut.

Karistusseadustik lubab taolise teguviisi eest karistada kas rahalise trahvi või kuni kolmeaastase vangistusega.

„Ehkki riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet jõudsid ilma uurimist läbi viimata kiiresti seisukohale, et meedias avaldatu põhjal ei ole alust Pomerantsi suhtes kriminaalasja alustamiseks, on probleem laiem kui küsimus võimalikust kuriteost,“ ütles Kajar Lember.

„Kohaliku omavalitsuse autonoomia on põhiseaduse kohaselt üheks demokraatia aluspõhimõtteks. Riigivõimu sekkumine omavalitsuste tegevusse, seades toetuste või investeeringute saamise sõltuvusse omavalitsuste poliitilistest otsustest või omavalitsusjuhtide parteilisest kuuluvusest on murettekitav ja demokraatlikus ühiskonnas lubamatu.“

Seetõttu küsivad sotsiaaldemokraadid õiguskantslerilt, kas Eesti seadused tagavad kohaliku omavalitsuste autonoomia kaitse. Samuti tuleb Tederil öelda, kas see, kui riigivõimu investeerimisotsused sõltuvad antud omavalitsuses võimul olevate poliitikute erakondlikust kuuluvusest, on kooskõlas põhiseaduses sätestatud kohaliku omavalitsuse autonoomia ning diskrimineerimise keelu põhimõtetega.