"Kultuurilehe Sirp juhtumist tulenevalt on sotsiaaldemokraatide usaldus minister Langi suhtes täielikult kadunud," seisab sotsiaaldemokraatide avalikus üleskutses Reformierakonnale.

Üleskutses lisatakse, et eile ja täna meedias avalikustatud Sirbi juhtumi asjaolud tõestavad ühemõtteliselt, et minister Rein Lang on varjanud oma tegelikku puutumust ulatuslike ümberkorraldustega Sirbi toimetuses.

"Minister Lang on oma poliitilist ametikohta ära kasutades sekkunud otseselt administratiivsete otsustega sõltumatu meediaväljaande tegevusesse, mille tulemusena on ohtu sattunud Sirbi tegevuse jätkumine," leiavad sotsid.

Sotsiaaldemokraadid teevad Reformierakonnale ettepaneku kutsuda Rein Lang ministrikohalt tagasi hiljemalt homme hommikul kella 10-ks.

Vastasel juhul algatavad nad umbusaldusavalduse Langi ametist tagandamiseks, millega sotsid ootavad liituma kõik riigikogu liikmed.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 saadiku toetust.

Teatavasti on opositsioonil riigikogus kokku 45 kohta (Keskerakonnal 21, sotsidel 19 ja Demokraatidel 5) ja koalitsioonil 56 kohta (Reformierakonnal 33 ja IRL-il 23). Ministri umbusaldamiseks on aga tarvis kokku vähemalt 51 saadiku häält, ehk kui peaks minema umbusaldushääletuseks, siis oleks opositsioonil tarvis vähemalt kuue koalitsiooni saadiku häält, et Lang tagandada.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimehe Kaia Iva sõnul ei kujunda erakond kultuuriminister Rein Langi tagandamise osas seisukohta enne homset kohtumist ministriga.

"Ootame ministri selgitusi. Praegu oleme meedia infoväljas, me ei ole saanud otse Langiga rääkida," ütles Iva Delfile.

"Meil ei ole sotside nõudmisele hetkel midagi lisada. Mis puudutab partnererakonna ministrite jätkamist või mittejätkamist, siis ootame alati ära teise erakonna ja peaministri seisukoha," lisas Iva.

Iva sõnul toimub kohtumine Langiga neljapäeva hommikul kell 9.00 enne riigikogu istungit.

Peaminister Andrus Ansip sõnul ei ole ta aga kaalunud kultuuriminister Rein Langi tagandamist ja tahab enne oma seisukoha kujundamist Sirbi peatoimetaja määramise küsimuses täit selgust saada.

„Üks käitumise võimalus on selline, et nii kui kriitika alla satud, ütled et mul on villand,“ alustas Ansip täna riigikogu infotunnis vastamist Sven Mikseri küsimusele, kas ta on kaalunud Rein Langi tagandamist. „Märksa olulisem on välja selgitada tõde.“

„Minul ei ole täit selgust, enne kui ma oma seisukohad kujundan, tahan me saada teada, kuidas asjad toimusid,“ ütles valitsusjuht.