Patsifistliku avalduse koostas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu liige, vasakpoolse ilmavaatega Jaan Kaplinski, kelle väitel on Iraagi sõda üha enam muutumas kodusõjaks erinevate usu- ja hõimurühmade vahel ning Ameerika Ühendriikide juhitud koalitsioonivägede tegevus demokraatia kinldustamisel selles riigis on üha kaheldavam.

„Arvestades seda ja ka viimasel ajal aina enam avalikkusse jõudvat informatsiooni USA ja tema liitlaste vägivallategudest vangide ja tsiviilelanike kallal, leiab sotsiaaldemokraatliku erakonna volikogu, et Eesti kaitseväelaste osalemist selles konfliktis on üha raskem põhjendada,“ seisab partei avalduses.

Eelmisel korral nõudis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus Eesti sõdurite Iraagist väljaviimist 2004. aastal, teatab ETV.

Reedel teatasid USA senised liitlased Bulgaaria ja Ukraina, et hakkavad oma sõdureid Iraagist ära tooma. Austraalia, Suurbritannia, Itaalia, Jaapan, Poola ja Lõuna-Korea on samuti arutanud missioonil osalenud sõdurite arvu vähendamist Iraagis.

Eesti parlament pikendas novembri lõpus Iraagi missiooni aasta võrra.