Hiljutised kriisiolukorrad on toonud esile riigi tegeliku võimekuse, nendivad sotsiaaldemokraadid meediale saadetud avalduses.

Kui vastata lühidalt küsimusele, kas Eesti riik toimib, siis on vastus ühene: ei toimi, nendivad sotsid.

“Eesti praeguse valitsuse ning tervikuna riigivõimu tegevusetus on tekitanud põhjendatud ohutunnet,” kirjutab SDE. “Ilmnenud nõrgad küljed on viimaste aastate halvasti läbimõeldud poliitika tulemus. Üksteisele näpuga näitamise ja loodusõnnetuste paratamatusele viitamise asemel tuleks valitsusel tunnistada oma vigu ja öelda, et vastutustundetu riigieelarve planeerimine on kaasa toonud riigi vähese võimekuse.”

On saanud selgeks tegematajätmised presidendi residentsi turvalisuse tagamisel. Õlireostus merel viitab erinevate ametkondade vahelise koostöö koordineerimatusele ja ettevalmistuse täielikule puudumisele olukorras, kus meie rannavetes või selle lähedal liikleb iga päev kümneid naftasaadusi vedavaid laevu.

Eesti Panga juhtkond hoiab avalikkust teadmatuses praakraha ringlemisest Eestis, mille tagajärjel mitmed Eesti kodanikud on pidanud täiesti põhjendamatult suhtlema õiguskaitseorganitega.

Sellega koos kasvab ka rahva umbusk selle üle, kas maksumaksja raha eest toimivad riiklikud struktuurid ikka suudavad keerulises ja riskantses olukorras adekvaatselt toimida ja ohud õigel ajal likvideerida.

“Sellises olukorras peab SDE vajalikuks oluliselt suurendada inimeste ühist panust riigi tugevdamisel, vastupidiselt senisele maksude alandamise poliitikale,” on avalduses kirjas. “Muidu jõuame lõpuks olukorrani, kus igal inimesel peab olema oma kühvel ja kummipüksid, et õuele jõudnud naftareostust likvideerida või oma transport, et haigeks jäänud laps haiglasse viia.”.