Arupärimise esitanud Jevgeni Ossinovski tuletas Langile meelde, et Reformierakonna liikmed on ka MISA juhatuse esimees Tatjana Muravjova ja MISA nõukogu esimees, riigikogu aseesimees Laine Randjärv.

"Antud projektikonkursi töid hinnanud viiest inimesest kuuluvad Reformierakonda ka Olga Burmakina ning Jevgeni Žurjari-Ossipov, kusjuures Burmakina on MISA nõukogu esimehe Randjärve nõunik riigikogus ning kultuuriministeeriumi ametniku Žurjari-Ossipovi otseseks ülemuseks on teine MISA nõukogu liige, kultuuriministeeriumi asekantsler Anne-Ly Reimaa," märkis Ossinovski.

Tema sõnul on MISA palgal veel Reformierakonna poliitikuid ja endisi parteitöötajaid. Nii näiteks on MISA administratiivdirektoriks endine riigikogu liige Ene Kaups ja kolmandate riikide kodanike integreerimise fondi juhib Kristiina Esop, kes on töötanud Reformierakonna sisekommunikatsiooni nõunikuna ja Ojulandi nõunikuna Brüsselis.

Kultuuriminister Rein Langil tuleb sotsiaaldemokraatide nõudel riigikogu ees öelda, kes ikkagi vastutab selle eest, et Eesti ja Euroopa maksumaksja raha kulus Reformierakonna poliitikutest propagandafilmide tegemisele.

Venekeelse filmisarja „Tuntud ja tundmatu Eestimaa“ tootmiseks eraldas MISA AS-le Inforing 77 289 eurot.

Sotsid pärivad Langilt MISA filmide kohta aru

"Tänaseks on selgunud, et MISA raha eest valmivast 18 filmist on ligi poolte puhul tegu Reformierakonna poliitikute portreefilmidega. Lisaks kohaliku tasandi poliitikutele on viie filmi peategelasteks Reformierakonna tipp-poliitikud keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus, Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland, Riigikogu liikmed Mati Raidma, Andrei Korobeinik ja Jüri Jaanson," märkis Ossinovski.

Langil tuleb nüüd parlamendile aru anda ja selgitada, kas ja kuidas täidab MISA kõnealuse filmiprojekti puhul oma põhikirjalisi eesmärke ning kes ikkagi otsustas raha jagamise.

"Kuidas hindate olukorda, kus projekte hindava komisjoni erakondliku kuuluvusega isikutest on eranditult kõik reformierakondlased? Kuidas hindate MISA juhtimisstruktuuri, kus sihtasutuse kolm tippjuhti on kõik Reformierakonnast, ja personalipoliitikat, mis on eelistanud Reformierakonda kuuluvaid isikuid?" küsivad arupärijad.

MISA riigipoolseks asutajaõiguse teostajaks on kultuuriministeerium. Oma põhikirja järgi on MISA loodud selleks, et algatada ja toetada integratsioonile suunatud tegevusi eestlaste ja mitte-eestlaste seas.

Sihtasutuse teiseks keskseks ülesandeks on toetada sisse- ja väljarändega seotud tegevusi.