Tallinna sotsiaaldemokraatide esimehe Jaak Juske sõnul on sotsiaaldemokraadid juba ammu rääkinud, et Keskerakonna suurtoetajatega sõlmitud lepingutega linnale ülisuuri kohustusi võttes elab pealinn selgelt üle oma võimete, seisab sotsiaaldemokraatide Delfile edastatud teates.

“Linna rahaliste kohustuste varjamine võõrapäraste nimetuste taha ei muuda neid olematuks. Oma arvepidamist korrastav riik korrastab uuest aastast ka omavalituste laenukoormuse arvestamise süsteemi. Nii tuleb Savisaarel lõpetada rahva petmine ja tunnistada, et Tallinn on end tema juhtimisel räigelt lõhki laenanud,” rõhutas Juske.

Sotsiaaldemokraatide hinnangul tuleb linnavalitsusel pankroti vältimiseks saata kiiremas korras volikokku negatiivne lisaeelarve. “Loobuda tuleb uue, 500 miljoni kroonini ulatuva laenu võtmisest ja tõmmata koomale ebarealistlik linnavara müügiplaan. Kuna kogu riigil on ees mitte just kõige paremad ajad, peab Savisaar vaatama kriitilise pilguga üle kõik linna kulutused ja vältima ükskõik mis viisil laenukoormuse jätkuvat tõusu. Kindlasti tuleb lõpetada linna propagandatalituse töö ja loobuda Kalevipoja kuju püstitamsest. Täna on veel võimalik hoida ära pealinna finantskrahhi,” märkis Jaak Juske.

Uuest aastat hakkab kehtima riigi raamatupidamistoimkonna koostatud uus juhend, mille kohaselt arvestatakse kohalike omavalitsuste rahaliste kohustuste hulka ka nn PPP-projektid. Nii tõuseb uuel aastal Tallinna laenukoormus seniselt 46 protsendilt koguni 150 protsendini jooksva aasta tuludest. Nelja kuuga on linnavalitsus suutnud müüa linnavara plaanitud ligi 400 miljonist kroonist vaid viie miljoni krooni eest.