„Sotsiaaldemokraatidel on seaduseelnõuga kaks eesmärki: esiteks soov korrastada tulevikus meie pangandusturgu nii, et riskid eluasemelaenu võtja ja eluasemelaenu andja vahel on õiglasemalt jagatud. Teiseks soovime aidata inimesi, kes on kriisi tingimustes sattunud majanduslikku olukorda, kus kohustused panga või kiirlaenufirma ees ületavad eraisiku vara ja sissetulekuid,“ ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Hannes Rumm eelnõu üleandmisel.

Kuna tänaste eluasemelaenuga hädasolijate probleemi põhiseaduses sätestatud õigustatud ootuse põhimõtte kohaselt tagasiulatuvalt lahendada ei saa, teevad sotsiaaldemokraadid ettepaneku muuta pankrotiseadust, et lihtsustada võlgadest vabanemist.

Võlgadest vabastamise ajavahemikku soovivad sotsiaaldemokraadid pankrotiseaduses lühendada viielt aastalt ühele aastale, samuti suurendatakse seda osa jooksvatest sissetulekutest, mida võlgnik endale võib jätta 25 protsendini. Täna kehtiv regulatsioon järgi peab võlgnik loovutama esimesel aastal võlausaldajatele 100, järgmisel 85, ülejärgmisel 80 ja sellest edasi 75 protsenti oma sissetulekust.

Sotsiaaldemokraatide pakutud muudatus võimaldab laenude tagasi maksmisega hätta sattunud peredele valida senisest palju leebem pankrotimenetlus ning pöörduda aasta pärast tavalise elukorralduse juurde.

„Sotsiaaldemokraatide nägemuse järgi julgustab tänane seadus nii panku kui ka laenukontoreid vastutustundetult laenu andma, sest loodetakse asjaolule, et küll need võlad inimeselt aastate jooksul kätte saadakse. Meie tehtud muudatus suurendab kaudselt laenuandjate riske ja nad peavad edaspidi märksa hoolikamalt laenu andmist analüüsima,“ selgitas Rumm.

Kodulaenu võtja vastutus peab sotsiaaldemokraatide hinnangul tulevikus piirduma tagatisvara maksumusega. Pankadel on suurem pädevus kinnisvara hindamisel kui üksikisikul ning seetõttu peavad nad erinevalt praegusest jagama klientidega võrdselt riski ja vastutust eluasemelaenude eest, leiavad sotsiaaldemokraadid.

Keskerakond tunnustab sotside algatust

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon tunnustab sotsiaaldemokraate ühiste eesmärkide taotlemisel aidata eluasemelaenu tasumisega hätta sattunud peresid.

“Keskerakond esitas 21. septembril riigikogu menetlusse seaduseelnõu, mille eesmärgiks on kaitsta inimesi liigsesse võlaorjusesse sattumise eest ning suurendada pankade vastutust eluasemelaenude väljaandmisel,“ ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson pressiesindaja vahendusel. “Täna esitasid sarnase eesmärgiga eelnõu riigikogu menetlusse sotsiaaldemokraadid, kellega koos saame ühiselt seista eluasemelaenuga tasumisega hätta sattunud Eesti perede eest.”

Simson ütles, et Eesti tänase majanduslanguse, panganduspraktika, seadusandluse ja laenuklientide tarbijakäitumise tulemusena on kujunenud olukord, kus paljud eluasemelaenu võtnud, kuid laenumaksetega raskustesse sattunud laenuvõtjad, peavad pärast tagatisvara realiseerimist jätkama pangale laenumakseid veel pikkade aastate jooksul.

“Tekkinud olukord on liigselt kaldu pankade kasuks ja kõik laenutehingutest tulenevad riskid on lükatud laenuvõtjate kaela,” märkis Simson. “Pangad saavad igal juhul kogu oma raha tagasi, kuid laenuvõtjad jäävad ilma nii eluasemelaenuga ostetud kodust kui ka täiendavast tagatisest või peavad aastate jooksul vahe kinni maksma.”

Keskerakonna eelnõu kohaselt on pärast hüpoteegiga koormatud kinnisasja üle minekut hüpoteegipidajale kogu võlg tasutud, kui krediidiandja ütleb hüpoteegiga tagatud lepingu üles.

Samuti ei võiks hüpoteegipidaja nõuda täiendavat tagatist või võla osalist tasumist, kui koormatud kinnisasja väärtus on vähenenud kinnisvara turuhindade languse tõttu.