Sotside juhi Indrek Saare sõnul ei ole ta saanud ERJK ettepanekut väga sügavalt uurida, ent hetkel tundub Saarele, et ettepanekus on ebaproportsionaalne põhiõiguste riive.

"Saan aru komisjoni mõttest, et see tekitaks rangema finantsdistsipliini, ent häda võib aga tekkida selles, et inimestel ja erakondadel võib jääda kandideerimata," ütles Saar Delfile.

Sotside juht selgitas, et sellise keelu pärast võib võlgade tõttu jääda kandideerimata inimestel ja erakondadel, kellel selleks täielik õigus on.

Saar tõi ka näitena välja olukorra, kus uus partei sooviks poliitikas areenile tulla, aga ei saa seda maksuvõla tõttu teha. "Värskes organisatsioonis aga, kus ei ole tekkinud raamatupidamislikku rutiini, võivad tekkida näpuvead ning sellest tulenevalt ka maksuvõlad," ütles Saar ning lisas, et juba praegu on rahastamise suhtes olukord ebavõrdne. "Suurematel on ju paremad võimalused."

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobal on teinud juba ka vastava ettepaneku riigikogu õigus- ja analüüsiosakonnale ERJK plaani uurimiseks.

"Otse me vastu sellele plaanile olema ei peaks. Kindlasti peavad aga spetsialistid, sh riigikogu põhiseaduskomisjon analüüsima selle ettepaneku vastavust põhiseadusele – kas sellise keelu seadmine on põhiseadusega kooskõlas ja kas valimistel vaba osalemine on nii ikka tagatud /.../ Kõiki tehtud ja veel laekumata ettepanekuid tuleb käsitleda aga komplekselt ning jälgida tuleb, et me käskude ja keeldudega ka liiale ei läheks ning ei asuks demokraatiat ja tegutsemisvabadust piirama," leiab Toobal.

Koalitsioon valmis ettepanekut arutama

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Priit Sibul on seisukohal, et erakonnad peavad suutma ennast majandada nii, et neil maksuvõlgnevusi riigi ees ei teki. Seega on IRL valmis ettepanekut kaaluma.

"See on elementaarne, et erakond või üksikisik, kes soovib riiki juhtida, tasub korrektselt kõik riigimaksud. Seega väärib see ERJK ettepanek arutelu ning IRL ei näe takistusi, miks seda ei peaks toetama," ütles Sibul Delfile.

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke arvates on ERJK teinud põhjalikku ja tunnustust väärivat tööd uute ettepanekute loomisel, kuid kindlasti vajavad need juba sügisel tõsist arutelu.

"Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni tehtud ettepanekud tunduvad igati mõistlikud ning selgelt distsiplineeriksid veelgi enam erakondasid oma rahaasju korras hoidma. Erakondasid, kellel on koguaeg olnud rahaasjad korras, enamus neist ettepanekutest ei puuduta," arvab Kukk.