"Märtsi lõpus toimuvaid riigikogu juhatuse valimisi ja personaalia küsimusi me arutanud ei ole. Meie esimeseks sihiks on muuta täna juba harjumuseks saanud koalitsiooni teerullipoliitikat, mitte tegeleda asendustegevusega. Aga ma mõistan neid saadikuid, kellel on keeruline toetada Keskerakonda ja seeläbi Yana Toomi, Priit Toobalit ning Edgar Savisaart," ütles Demokraatide esindaja Rainer Vakra Delfile.

Vakra lisas, et sotsiaaldemokraatide ja Demokraatide peamiseks eesmärgiks läbirääkimiste käigus jõuda koostööni riigikogus.

"Vaatamata skandaalidele on jätkuvalt lahendamata näiteks erakondade rahastamise küsimused, rääkimata karjuvast vajadusest muuta poliitilist kultuuri," leiab Vakra.

Sotside aseesimees Indrek Saar teatas aga Delfile, et asespiikri võimalik kandidaat tuleb tõsiselt päevakorda nädalal, mil toimuvad riigikogu juhatuse valimised.

Delfi kirjutas hiljuti, et soojenevad suhted SDE ja Demokraatide Ühenduse vahel võivad kaasa tuua selle, et tulevatel riigikogu juhatuse valimistel jääb Keskerakond asespiikri kohast ilma.

Nimelt on Keskerakonnast vahepeal lahkunud viis saadikut, mis tähendab, et Keskerakond on küll suurim fraktsioon opositsioonis, kuid kui Demokraatide Ühenduse loonud viis endist keskerakondlast asuvad toetama pigem sotse, siis ei ole Keskerakonnal suurima opositsioonis oleva fraktsiooni tiitlist erilist kasu.

"Asespiikri jaotus juhatuses koalitsiooni ning opositsiooni vahel ei ole reguleeritud õigusaktides, vaid tuleneb häälte vahekorrast riigikogus. Kuna riigikogu aseesimehed valitakse üheaegselt, tagab see praktikas enamasti, et ühe juhatuse liikme koha saab opositsioon," selgitas Gunnar Paal riigikogu pressitalitusest.