Nimelt läheb lapsetoetus arvesse kui abivajaja sissetulek ja selle võrra vähem makstakse talle toimetulekutoetust.

„Ei pankuri ega ministri palgast võeta maha riikliku lapsetoetuse kolmsada krooni. Küll aga saavad peretoetuse võrra vähem raha need, kes iga krooni kõige valusamalt vajavad — toimetulekutoetuse taotlejad. Isegi juhul kui töötute lapsed on sõna otseses mõttes näljas,“ iseloomustas olukorda sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Heljo Pikhof.

Sotsiaaldemokraatide koostatud eelnõu hoiab riiklike peretoetuste seaduse alusel makstava lapsetoetuse ja toimetulekutoetuse lahus.

Omal ajal kui ebaõiglane kord sisse viidi, käis see koos toimetulekutoetuse tõstmisega ja pidi olema hoovaks, et inimene endale tööd otsiks. „Täna on Eestis toimetulekutoetus hädapäraseks elamiseks kaugelt liiga väike ja ei vasta Euroopa sotsiaalharta nõuetele,“ lisas Pikhof.

Tööpuudus on hetkel ühiskonna kõige suurem probleem ja ainuüksi ametlikke töötuid on viimaste andmete järgi 102 000. Kõige rohkem kannatavad toime tulemise all just töötuks jäänud lapsevanemad. „Vähemalt peretoetused tuleb puudust kannatavatele peredele tagasi anda,“ rõhutas Pikhof.