Esimene konflikt leidis aset mullu oktoobris ja sai alguse sellest, et hasartmängumaksu nõukogu eraldas 2019. aastaks seksuaalvähemuste organisatsioonile Eesti LGBT ühing 96 000 eurot. EKREle ühingu rahastamise otsus ei meeldinud ning erakonna arvamusportaal Uued Uudised kirjutas, et Tanel Kiik tuleks ametist vabastada, sest ta keeldus ühingut rahata jätmast. Mõni tund hiljem oli väide kadunud.

26. oktoobril esitasid EKRE volikogu liikmed avalduse, kus seisis: “Leiame, et Eesti maksumaksjad ei pea rahastama homo- ja sooideoloogiat propageerivaid ühinguid, mis tahavad ümber kujundada ühiskonna kõlbelisi alusväärtusi ja hoiakuid, kaasa arvatud abielu ja perekonna institutsiooni tähendust. Põhiseaduse kohaselt on avaliku võimu kohustuseks kaitsta traditsioonilist perekonda kui ühiskonna alustala.”

Lisaks märkisid EKRE avalduses, et hasartmängumaksust laekuvast tulust Eesti LGBT ühingu rahastamine on ebaseaduslik, mida see tegelikult ei olnud. Kiik kinnitas ühingu toetamise legaalsust.

Praegu ehk kolm kuud hiljem tekitab EKREs pahameelt aga sotsiaalministeeriumi tolerantsikampaania „Kõik on erinevad, kuid sama palju inimesed“. Kampaania keskendub vähemusgruppidele ja kutsub inimesi üles sallivamad olema.

Pühapäevases EKRE raadiosaates “Räägime asjast” ütlesid Mart ja Martin Helme, et kampaania korraldati nende teadmata ning isa-poeg Helmed sellist kampaaniat ei poolda. „Niimoodi ei saa edasi minna, see ei ole meie jaoks vastuvõetav. Kui seda teeb ministeerium, sõltumata sellest, mida minister ütleb, siis peab minister ministeeriumi kontrolli alla võtma. Kui seda tehakse ministri heakskiiduga, siis ühel hetkel me ei saa enam selle ministriga samas valitsuses olla. See on nii põhimõtteline asi meie jaoks,” rääkis Martin Helme.