Sotsiaalministeeriumi hinnangul on alkohol ja tubakas pannud juba niigi suure koormuse Eesti tervisehoiusüsteemile.

"Vähem kui 1,3 miljoni elanikuga riigis on meist igaüks arvel, igaüks oluline ning vajalik. Juba praegu on vaja tõsiselt tegeleda alkoholi- ja tubakatarvitamisest tingitud probleemidega, et hoida kahjud ühiskonnale minimaalsed. Selle kõrvalt ei saa eksperimenteerida täiendava sõltuvust tekitava ja kahjuliku aine vabama reguleerimisega," kommenteeris ministeeriumi ametliku seisukohta Delfile pressiesindaja Oskar Lepik.

Potentsiaalse legaliseerimise suhtes oskas Lepik nii palju öelda, et Eesti peaks olema kannatlik ning jälgima kuidas avaldab kanepi legaalsus pikaajalist mõju teistele riikidele.

"Hetkel on mõistlik jälgida mujal maailmas läbiviidavaid eksperimente ning alles usaldusväärsete ja pikaajaliste tulemuste põhjal teha järeldusi, kas ja millises ulatuses liberaliseerimine on Eestis mõistlik," nentis Lepik, kuid leidis samas, et Eesti ei saa lihtsalt suurematest riikidest eeskuju võtta, sest tuleb arvestada ka omaenda eripäradega.

"Kindlasti ei saa ilma põhjaliku analüüsita ning ainult statistikale tuginedes järeldusi teha. Arvesse tuleb võtta mitmeid Eestile omaseid tegureid, näiteks riigi sotsiaal-majanduslikku eripära, ennetus- ja ravisüsteemide toimivust, inimeste hoiakuid ja riskikäitumist ning palju muud," tunnistas lepik.

Kanepi lühiajalisest ja pikaajalisest toimest saab hea ülevaate siit:

http://www.narko.ee/kanep/