Nüüdseks juba mitu kuud India vanglas viibinud eestlastest meremeeste juhtumiga seoses tekitas tormi kohalik mees nimega Komal Sriram, kes postitas paar päeva tagasi ärialase suhtlusvõrgustiku LinkedIn piraadivõitluse vastasesse gruppi segase teate.

Delfile suhtlusvõrgustikus antud intervjuus end lobistiks tituleerinud Srirami sõnul sai ta ametlikult kinnitamata teateid, et "võimas isik" on käskinud eestlaste tööandjal AdvanFortil India valitsusele mitte järele anda ja "tugev olla". "Isik on nii võimas, et britid ja eestlased on vaikseks jäänud...," lisab mees oma postituses. Hiljem väidab mees, et kohtus küll "võimsa isiku" esindajaga, aga viimasel puudus väidetavalt voli sellel teemal rääkida ning hindu suunati edasi teise kontakti juurde.

Vandenõuteooria või reaalsus?

Mehe postitus tekitas sotsiaalvõrgustikus piraadivastase võitluse teemalises grupis terava arutelu ning mitmed kasutajad, kes erinevate avalike andmete järgi on seotud merenduse, turvalisuse, aga ka töötajate värbamisega nendele aladele pidasid targemaks postitusele reageerida. Näiteks ütles värbamisfirmas (mis värbab muidugi ka piraaditõrjujaid laevadele) HR Power töötav Siim Palumets, et tema arust on mehe sellised väited püüe teha endale isiklikku PR-kampaaniat ning näivad pigem fiktsionaalsed kui tõesed.

Mehega nõustus ka rahvusvahelises turvafirmas Chilport International Ltd töötav Trevor Hutchinson ja ennast endiseks India rannavalvuriks nimetanud Seshadri Vasan, kelle arvates tekitavad sellised teooriad liialt emotsioone ja ei aita vanglas viibivaid meremehi.

Samas aga leidis samuti rahvusvahelises turvafirmas töötav Neeraj Soman, et intsident ei ole laevameeskonna liikmete, vaid selle omanikfirma süü, kuna viimane lasi hoolimata sellest, et India vetes on raske olukord, laeval ikka sinna lähedale sõita. "Ja seda kõike teadmise juures, et rannavalve ja India kohtud ainult ootasid võimalust teha kohalikesse vetesse relvadega välismaalastest sisenejatest näidet avalikkusele," ütleb mees enda postituses.

Kes on vandenõuteoreetik Komal Sriram?

Kuna postitus niivõrd tugeva ja salapärase väitega nõuab ilmselgelt reageerimist, siis võttis Delfi postituse teinud Komal Sriramiga ühendust. Uurides tema huvide kohta nimetatud juhtumis väidab mees, et on küll ametilt tegelikult lobist, kuid juhtum pakkuvat talle isiklikku huvi ning mehe kinnitusel ei ole ta ligi kahe kuu jooksul, mil ta on juhtumiga tegelenud, saanud mitte üheltki huvigrupilt sentigi raha.

Avalike andmete järgi on mees töötanud Indias erinevates tehnoloogiaga tegelevates firmades juhtivatel kohtadel. Hetkel on mehe töökohaks märgitud Techcombinatori-nimeline firma, mis tegeleb ettevõtetele tehnoloogiliste lahenduste pakkumisega. Samuti on suhtlusvõrgustikus mehel päris mitu soovitajat.

Põhjusena, miks eestlased on Indias nii kaua vahi all olnud, näeb mees aga ise AdvanForti ja India valitsuse omavahelist vastasseisu. "Meeskonnaliikmed on nagu võlakirjad India ja AdvanForti omavahelises mängus," ütleb mees ja lisab, et konflikti põhjuseks on laevafirma otsus võtta Indiale vastuseisev positsioon.

Eestlaste ja teiste meeskonnaliikmete lähiajal vahi alt pääsemist peab Srirami aga nullilähedaseks ning mehe sõnul puudub tal hetkel ülevaade nende vangistuse tingimustest. "See tavaliselt varieerub aja jooksul," ütles Sriram.

Suursaadik: ei tohiks kaasust diplomaatiliselt teravaks ajada

18. oktoobril pidasid India võimud kinni piraaditõrjega tegeleva firma AdvanFort laeva ja vahistasid selle pardal olnud 35 meest, kelle seas oli 14 Eesti kodanikku, mitmeid britte, ukrainlasi ja hindusid. Mehed on olnud sellest ajast peale India vanglas vahi all.

Eesti suursaadik Indias Viljar Lubi ütles Delfile, et senisest teravamaid diplomaatilisi samme kinnipeetud Eesti piraadiküttide päästmiseks Eesti riik astuma ei peaks, kuna see võib olukorda hoopis halvendada.

Kautsjoni vastu vabastatud, siis mitte, siis jälle vabastatud, siis jälle mitte - sellised uudised saabuvad Indias vahistatud Eesti piraadiküttide kohta pidevalt. Paistab, et otsused muutuvad eestlastele järjest arusaamatumaks. Eesti suursaadiku Viljar Lubi sõnul on neil aga juriidiline alus ja India kohtusüsteemi sõltumatust tuleks jätkuvalt austada.

Suursaadik tuletas meelde, et Indial on käimas veel kaks valusat kaasust USA ja Itaaliaga. 12. detsembril vahistati USAs India diplomaat, mistõttu on pingestunud kahe riigi vahelised suhted. 2012. aastal toimus India territoriaalvetes konflikt, milles Enrica Lexie nimelise Itaalia tankeri meeskonnaliikmed tulistasid segastel asjaoludel surnuks kaks india kalurit. "Õnneks meie juhtumi puhul pole hukkunuid," ütles Lubi.

"Teravamad väljaütlemised võivad osutuda tagasilöökideks," märkis ta ja lisas, et korraks asja ärevaks ajamine toob perspektiivis pigem kahju kui kasu.