"Muudatusega kõrvaldatakse töövõimetoetuse maksmise kitsaskohad. Samuti muudetakse toetuse ettemakse tegemise tingimusi, et vältida töövõimetuspensionilt töövõimetoetuse maksmisele üleminekul sissetulekuta perioodi tekkimist inimesest olenemata põhjustel," ütles sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt.

"Sotsiaalkomisjon soovib eelnõu kevadistungjärgul vastu võtta, et tagada inimestele toetused ja teenused võimalikult kiiresti ning vältida toetusest ilmajäämist, mis võib tekkida näiteks suveperioodil seoses kooliaasta lõppemisega," lisas Kütt.

Eelnõu tutvustanud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul soodustatakse eelnõuga osalise töövõimega inimesele hariduse omandamist. Inimesele, kes kavatseb jätkata hariduse omandamist pärast põhikooli, gümnaasiumi, kutsekooli või kõrgkooli lõpetamist, makstakse töövõimetoetust suvekuudel ka siis, kui ta ei ole töötuna arvele võetud. Samuti tagatakse eelnõuga töövõimetoetuse saamine haiglaravil või hooldusravil viibimise korral.

Eelnõuga muudetakse puude tuvastamise tingimusi ning hambaravihüvitise maksmist inimestele, kellel on suurenenud vajadus hambaraviteenuse järele.

Sotsiaalkomisjoni liikme Jüri Jaansoni hinnangul on vaja komisjonil menetluse käigus arutada täiendavalt ettepanekuid käsunduslepingu ja võlaõiguslepinguga töötamisel. „Tuleb vältida töövõimetoetuse vähenemist, kui mitme kuu tasud on makstud ühes kuus korraga,“ ütles Jaanson.

Sotsiaalkomisjon algatab töövõimetoetuse seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu Riigikogu täiskogu homsel istungil.