”Linnavalitsuse kohus on olla avatud nii oma otsustes kui tegevuses,” ütleb linnavolikogu sotsiaaldemokraadist revisjonikomisjoni esimees Hanno Matto ning lisab: „Teenistujate lähetuse info peab olema avalik, et tagada demokraatlik kontrollmehhanism linnavalitsuse tegevuse üle.“

Linnapea Edgar Savisaar seisis sotside arvates vastakuti korruptsiooniohtliku olukorraga ka talvel, kui volinikud nõudsid õigustatult aru Sotši Olümpia külastuse kohta, mis vormistati küll linna makstud komandeeringuks, kuid lähetuse sisuline pool jäi varjatuks.

„Ootus oli, et linnapea asub juurutama Tallinna tippjuhtkonna esindusfunktsioonide strateegiat tagamaks eesmärgistatud ja läbipaistev lähetuste kord linnas. Tegelikkuses asuti salastama lähetuskäskkirju, mis viib meid sammu lähemale endisele sovjetiajale, mil nomenklatuur ei olnud aruandekohuslane kellegi ees,“ kirjeldab Matto linnapea tegude tagajärgi.

Revisjonikomisjoni esimees Hanno Matt kutsub seega Savisaart üles hoidma käskkirjad jätkuvalt avalikena.

Delfi kirjutas möödunud nädalavahetusel, et Tallinna linnapea Edgar Savisaare allkirjastatud lähetuskäskkirjad on viimasel ajal kõik salastatud. Andmekaitse inspektsioon seda õigeks ei pea, sest salastatus on õigustatud vaid üksikutel juhtudel.

Maikuus allkirjastas Savisaar mitukümmend lähetuskäskkirja, mis kõik olid tunnistatud asutusesiseseks kasutamiseks paragrahvi järgi, mis puudutas inimese isikuandmete kaitset. Veel eelmisel suvel olid taolised käskkirjad avalikud.

Näiteks ei tea me seetõttu, kus oli esmaspäevast teisipäevani lähetuses abilinnapea Mihhail Kõlvart. Linnavalitsuse eelinfosse on märgitud vaid see, et ta oli lähetuses.

Andmekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Margit Liivoja kommenteeris, et üldjuhul on teave teenistuja lähetuse kohta piiranguta teave. Mõningal juhul võib olla piirangu kehtestamise vajadus põhjendatud, kui lähetus hõlmab näiteks järelevalvetegevusega seotud toiminguid või kui välislähetuse puhul on Euroopa Liidu jm rahvusvahelise organisatsiooni töökohtumiste päevakava ja materjalid tunnistatud korraldaja poolt ürituse toimumiseni või otsuse vastuvõtmiseni juurdepääsupiiranguga teabeks.