„Sel nädalal möödub täpselt aasta päevast, mil riigikogus läbis esimese lugemise sotsiaaldemokraatide eelnõu, mis näeb ette lapsetoetuse kolmekordistamise. Meie saadikud on pärast seda taotlenud kuus korda eelnõu päevakorda võtmist. On skandaalne, et sotsiaalkomisjon pole vaevunud isegi eelnõule tehtud parandusettepanekuid läbi vaatama,“ ütles saadikurühma aseesimees Saar täna sotsiaalkomisjonile saadetud murekirjas.

Sotsiaalkomisjoni liikme Heljo Pikhofi sõnul on 2004. aastast muutumatuna püsinud lapsetoetuse suurendamine möödapääsmatu. „Eesti ühiskonna kõige tõsisemateks murekohtadeks on laste vaesus ja madal sündivus. Riigi esmane kohus on toetada kõigi laste kasvamist ning vähendada vaesuses elavate laste arvu,” rääkis Pikhof. „Valitsusliit pole pikki aastaid laste vaesuse leevendamise vastu huvi tundnud. Nüüd lubatakse enim abi vajavate laste toetusele lisada alles 2013. aasta juulist juurde 10,8 eurot. Silmakirjalik on rääkida siinkohal lastetoetuse reformist. Lapsed vajavad tuge nüüd ja kohe.“

Pikhofi kinnitusel näitasid ka äsjase rahvaloenduse kurvapoolsed tulemused, et riiklik perepoliitika ei saa piirduda vaid lapse esimese poolteise aastaga. „Kui me tahame, et vanemad ei loobuks teisest või kolmandast lapsest majanduslikel kaalutlustel, tuleb lapsi senisest palju tõhusamalt toetada,“ sõnas Pikhof.

Sotsiaaldemokraatide esitatud peretoetuste seaduse muutmise eelnõu tõstab pere esimesele ja teisele lapsele makstava toetuse 19,18 eurolt 57,54 euroni ehk 900 kroonini kuus.