Proua Helle Meri algatatud missioon, et ametis oleva presidendi abikaasa on ühtlasi ka SOS Lasteküla patroon, katkes möödunud aastal president Kersti Kaljulaiu otsuse tõttu.

“SOS Lasteküla nõukogu valik langes Kristi Kallasele, sest ta on missioonitundega naine, hea abikaasa, tubli ema ja vanaema, kes on olnud Eesti ühiskonnas ühtaegu nähtav ja samas nähtamatu. Meil on palju ühiseid mõtteid ning loodame väga, et suudame ja oskame ära kasutada tema laialdast silmaringi ja väärtuslikku elukogemust ning edendada sel moel kogu Eesti ühiskonda. Pärast meie südamlikke kohtumisi ja mõttevahetusi usun ma, et temast saab järgmiseks viieks aastaks Eesti SOS Lastekülale suurepärane patroon,” ütles SOS Lasteküla tegevdirektor Margus Oro.

1995. aastal, esimese SOS Lasteküla loomisel Keilas, sai alguse märgiline traditsioon, et ametis oleva presidendi abikaasa on SOS Lasteküla patroon. Selle tava aitas luua proua Helle Meri, keda seob SOS Lastekülaga tänaseni pikaajaline sõprus. Patrooni auväärset rolli on kandnud Ingrid Rüütel, Evelin Ilves ja Ieva Ilves, kes kõik kujundasid patrooni näo oma väärtushinnangute järgi ning täitsid selle rolli olulise sisuga. Eesti eeskujul viisid traditsiooni ellu ka Läti ja Leedu, kus see jätkub tänaseni.

“Kui mulle tehti ettepanek SOS Lasteküla patrooniks asuda, võttis see mind täiesti sõnatuks. See on minu jaoks väga suur au ning loodan õigustada mulle antud usaldust,” ütles Kristi Kallas. “SOS Lasteküla lastest ning lastekülaga seotud inimestest rääkivat südamlikku raamatut “Meie kõigi lapsed” lugedes tajusin, kui palju on meil tublisid inimesi, kes pühendavad oma elu teiste abistamisele. Mulle tundub, et SOS Lasteküla on organisatsioonina väga sobilik tõelise peretunde, laste mitmekülgse arenemise ja edasise eluga toimetuleku tagamisel. Arstina töötades puutusin tihti kokku probleemsete perede ja lastega. Need on väga rasked probleemid, sest meie riik on nii väike, lapsi sünnib vähe ning seetōttu on iga "päästetud" laps ühiskonnale väga oluline. Patroonina saan selles õilsas tegevuses omapoolse panuse anda, sest igal lapsel on õigus turvalisele ja õnnelikule lapsepõlvele.”

2016. a oktoobris tegi SOS Lasteküla nõukogu värskelt ametisse valitud president Kersti Kaljulaiule ettepaneku jätkata patrooniks olemise aastatepikkust traditsiooni. President vastas ettepanekule eitavalt, viidates vaid asjaolule, et presidendi abikaasa ei võta automaatselt üle eelmise presidendi abikaasa tegevusi.

SOS Lasteküla patrooni peamiseks rolliks on erinevate ettevõtmiste algatamine ja toetamine, mille eesmärgiks on laste sotsiaalne abistamine, vanemliku hoolitsuseta lastele suunatud heategevus ning professionaalsele kasuperele toetuva peremudeli tutvustamine laiemale avalikkusele.

Kristi Kallas on üle 30 aasta tegutsenud arstina. Talle on väga südamelähedane heategevusvaldkond ning ta on pikaajaline Tartu ülikooli Kliinikumi Lastefondi toetaja. Eesti Rahvuskultuuri Fondi kaudu toetab Kristi ja Siim Kallase allfond stipendiumiga Eesti ajaloo mõtestamist teatris.

SOS Lastekülal on kodud Keilas, Põltsamaal, Narva-Jõesuus ning Juurus, üks pere kasvatab lapsi oma kodus. Peretugevdusprogrammi kaudu aitab SOS Lasteküla ennetada lapse lahutamist oma vanematest. Aastate jooksul on programmist abi saanud rohkem kui 700 last ja üle 300 pere. SOS Lasteküla suurimaks unistuseks on avada 2017. aasta suvel neli kodu Kohtla-Järvel, kus armastava pere saavad 24 uut las