Rahvasaadik Kimmo Kiljunen tegi ettepaneku vahetada “Maamme”-hümn “Finlandiaga” ja jätta Paciuse viis Eestile, kus see oli kasutusel juba varem. “Ma loodan siiski, et me jõuame arusaamisele: Eesti hümn — “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” — jäägu Eestile,” ütles Kiljunen Iltalehtile.

Kiljunen märkis, et praegu on olukord naljakas: kui Eesti ja Soome presidendi kohtumisel hümni mängitakse, siis pole ilmne, kumma riigipea auks seda tehakse, vahendab SL Õhtuleht.

“Finlandia” on aga kirjutatud Soomet silmas pidades. Kiljuneni hinnangul on see ka muusikaliselt hoopis väärikam kui “Maamme”, mis on tegelikult loodud tudengite kevadpeoks.

Kaitseväe orkestri peadirigendi Peeter Saani hinnangul peakski “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” hoopis eestlastel patenteeritud olema. Alailma tekkivaid segadusi hümniga teab ta hästi.

“Lõppude lõpuks said soomlased ikkagi aru, et ehivad end võõraste sulgedega. Nemad võtsid ju Paciuse hümni kasutusele paarkümmend aastat hiljem kui eestlased. Seetõttu olekski hea, kui nad nüüd Jean Sibeliuse “Finlandia” kasuks otsustaksid,” rääkis dirigent SL Õhtulehele. “Väga hea, et hümn ainult meile jääb!”

Ajaloolane Lauri Vahtre on seevastu skeptiline. “Tõsi ka või!? Aga karta on, et sellise ettepaneku tegija on lihtsalt üks sealsetest Toomsaludest,” tähendas ta. “Riigid ikka nii lihtsalt rahvuslikke sümboleid ei vaheta.”

Vahtre meelest oleks ajaloolise info säilitamise mõttes parem, kahel riigil oleks ühesugune hümn. Kuigi inimlikult on tal sellest täitsa ükskõik, kas soomlastel on Sibelius või Pacius.

Üheksakümnendate algul presidendiks kandideerinud Lagle Parek peab hümni asja soomlaste mureks. “Kas hümn on jagatud või mitte!? Mul on ausalt öeldes täiesti ükskõik. Kui 50 aastat Eesti hümni rahvusvahelisel areenil ei mängitud, polnud see küsimus aktuaalne.”