Vaktsiin on välja töötatud kahe aasta jooksul Soome biotehnoloogiafirma FIT Biotech Tartu laboris, kirjutas esmaspäeval Postimees.

Inimkatseteks on loa andnud Soome ravimiamet, kokku on katsealustena nõustunud osalema 15 HIV-positiivset patsienti.

Tartu Ülikooli viroloogiaprofessor ning FIT Biotech vaktsiini väljatöötamise ja arenguosakonna juhataja Mart Ustav ütles Postimehele, et katsetusse jõudev vaktsiin erineb teistest inimkatseteni jõudnud aidsivaktsiinidest.

“Meie vaktsiin põhineb kokkupandud DNA-molekulil, millele on lisatud HIV-i regulaatorvalkude geenid,” rääkis Ustav ajalehele.

Tartus leiutatud vaktsiin on patenteeritud, kuid selle täpne loomismehhanism on salastatud.

Inimkatsete esimese järgu eesmärgiks on selgitada, kuidas inimese organism on suuteline vaktsiini taluma ning kui, siis milliseid ohte vaktsiin võib inimesele kujutada.

“Samal ajal jälgitakse muidugi ka seda, kuidas vaktsiin mõjub HI-viiruse tasemele organismis ja muidugi oleksime väga rõõmsad, kui see langeks,” ütles Ustav ajalehele.

Kaugema eesmärgina näeb FIT Biotech kahte vaktsiini. Esimest võiks Ustavi sõnul kasutada nende puhul, kes juba on HIV-positiivsed.

“Teine vaktsiin oleks mõeldud neile, kellel töö tõttu suurem risk HI-viiruse saamiseks — arstid, politseinikud, günekoloogid, seksteenindajad,” rääkis Ustav ajalehele.

Ustavi sõnul võiks ideaalne tulemus olla selline, kus HI-viirus on samamoodi organismi kontrolli all nagu läbipõetud kollatõbi või ohatis.

“Inimene teab, et ta võib teisi nakatada, kuid aidsi tal ei teki, sest organism kontrollib seda viirust niivõrd tõhusalt,” ütles Ustav Postimehele.