Nagu Eestiski, on Soome valitsuse sõnum inimestele juba mitmeid nädalaid olnud järgmine: jälgige terviseameti soovitusi, sest riik ei soovi inimesi trahvida ning rangeid piiranguid kehtestada.

Paraku on ka Soomes olukord järjest hullem. Kõige kiiremini kasvab nakatumisnäitaja pealinnas Helsingis ning selle ümbruses, Uusimaa maakonnas.

Eriolukorra kehtestamine juriidiliselt keerukas

Eriolukorra väljakuulutamine annaks valitsusele mitu tööriista, mida nad praegu kasutada ei saa. Esiteks saaks põhjanaabrite valitsus eriolukorra puhul suunata meditsiinilise hariduse saanud inimesi tööle sinna, kus neid parasjagu vaja on. Lisaks annaks eriolukord valitsusele võimaluse kehtestada liikumiskeeld.

Siiski käib valitsus nüüd, teise lainel ajal, piirangute kehtestamisega ettevaatlikumalt ümber. Seda muuhulgas põhjusel, et kevadel selgus pärast eriolukorra väljakuulutamist, et mitu kehtestatud piirangut olid tegelikult Soome põhiseadusega vastuolus.

Praegu on koroonameetmete kehtestamine suuresti omavalitsuste käes ning seda tehakse vastavalt piirkonna epidemioloogilisele olukorrale.

Teisipäeval saatis Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium omavalitsustele juhendid, kus kutsutakse piirkondlikke ametivõime meetmeid üle vaatama ning vajadusel karmistama.