Teravamate teemadena tulevad jutuks permikomi kultuuriasutuste massilise sulgemise kava ja Euroopa Liidu toetusraha saatus Venemaal, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Euroopa Liit on Venemaa soomeugrilaste toetuseks eraldanud üle kahe miljoni euro, aga ma ei tea, mis on sellest saanud Moskvasse saatmise järel, kas see on üldse hõimurahvasteni jõudnud,” rääkis riigikogu soome-ugri toetusgrupi liige Ivi Eenmaa. Riigikogulased võõrustavad konsultatiivkomiteed esmaspäeval enne Rakverre sõitu. Soovitakse rääkida ka emakeele õppimise võimalustest Venemaa soome-ugri piirkondades.

Esinduslik seltskond

„Meid teeb murelikuks permikomi rahvuskultuuri asutuste võimalik sulgemine, mille kohta on laekunud mitmesuguseid teateid,” rääkis Rakveres jutuks tulevast konsultatiivkomitees eestlasi esindav Tartu ülikooli dotsent Tõnu Seilenthal.

Konsultatiivkomitee valiti suvisel soome-ugri maailmakongressil Hantõ-Mansiiskis, iga rahvust esindab seal kaks inimest. „Tegemist on väga esindusliku seltskonnaga, kuhu kuuluvad nii Venemaa riigiduuma liikmed Marimaalt ja Udmurtiast, aga ka Hantõ-Mansiiski ringkonna duuma esimees,” rääkis Seilenthal.

Soome-ugri konsultatiivkomitee istungile Rakverre saabuvad seitsmeteistkümne rahva esindajad, komitee lõpetab oma nõupidamise kolmapäeval.