2013. aasta 13. märtsil kohtus Helsingi Länsisatamas kolm 50. eluaastates Soome meest, Uusimaal töötav kriminaalülemkonstaabel Markku, tuntud näitleja ja lavastaja Jorma ning viimase äripartner, töötu leskmees Lapimaalt, Risto, kirjutab Iltalehti.

Minnakse Tallinki parvlaevale Star ja sõidetakse Eestisse, et reklaamida seal Risto ja Jorma omanduses olevat viinamarki. Eesti keelt oskav Markku on autojuht ja tõlk.

Tallinnast sõidetakse Markku autoga Kärusse Toosikannu kämpingusse, kus kohtutakse Eesti kontaktisiku Kaleviga, kes on Markku vana tuttav.

Risto on kogu päeva alkoholi tarbinud ja kustub üsna varasel õhtutunnil. Markku ja Jorma käivad pärast seda söömas ja Kalevi juhtimisel kohaliku loodusega tutvumas.

Järgmisel päeval annavad soomlased üle viinanäidised ja suunduvad tagasi Tallinna.

Jorma keelab eelmisel päeval kustunud Ristot peale võtmast, kuid kui kolmik jõuab sadama lähedale hotelli, jätkub joomine kohe. Ka roolis olnud Markku haarab pudeli.

Pärastlõunal minnakse vanalinna, aga käik jääb lühikeseks, sest kaks kolmandikku seltskonnast on niivõrd purjus. Jorma palub, et Risto saadaks Markku tagasi hotelli ja tuleks siis tagasi Vanalinna. Risto teeb nagu kästud.

Purjus Risto ja Markku võtavad vanalinnas takso, kuid kumbki ei naase enam. Mõni tund hiljem leiab Eesti politsei Markku surnuna Tallink-Expressi hotelli kolmanda korruse toast number 321. Voodis selili lamaval Markkul on kaelas politsei ametimärk. Markku näol on vägivalla tunnused.

Eesti politsei vahistab hotellist kätte saadud Risto neljapäeva õhtul umbes tund pärast Markku leidmist. Organiseeritud ja raske kuritegevuse üksuse vanemuurija kuulab reedel Põhja politseiprefektuuri ruumides Risto tapmises kahtlustatavana üle. Kahtlustatakse, et Risto põhjustas Markku surma talle näkku lüües.

Risto tunnistab Eesti politseile, et kägistas Markkut, aga ei tunnista end kuriteos süüdi. Ta väidab, et tegemist oli enesekaitsega. Risto sõnul lõpetas ta kägistamise pärast seda, kui Markku hakkas korisema ja temast tuli „kummalisi hääli“.

Eesti politsei laseb Risto pärast ülekuulamist vabaks ja ta naaseb viivitamatult Soome.

Risto helistab koduteel juba varem ära sõitnud Jormale ja väidab, et Markku läks hulluks ja tahtis ta tappa. Jorma räägib Soome politseile, et Risto andis talle telefoni teel mõista, et Markku oleks nagu enese tapmisele kaasa aidanud. Ka Eesti politseile rääkis Risto, et selili voodis olnud Markku võttis tal kätest kinni ja pigistas neid üsna tugevalt. Risto ütleb Soome keskkriminaalpolitseile, et oli „täis nagu Ellu kana“.

Eesti kohtumeditsiini instituudi lahkamistulemuste järgi oli Markku surma põhjus lämbumine kaelast kägistamise tagajärjel.

Ohvri omastele šokeerivalt otsustab Eesti politsei kohaliku ringkonnaprokuröri nõusolekul 7. mail lahkamistulemustest hoolimata juhtumi uurimise lõpetada. Eesti politsei väitel täitis Risto käitumine enesekaitse kriteeriumid.

Markku omaksed ei mõista, kuidas võis teo toimepanemise hetkel raskes joobes olnud Risto jutt enesekaitsest Eesti politseile usutav olla, seda enam, et Risto juures ei olnud mingeid jälgi enesekaitsest, mis oleks tema juttu kinnitanud.

Omaksed kaebavad riigiprokuratuuri, kus kaebus tagasi lükatakse.

Omaksed pöörduvad Soome keskkriminaalpolitsei poole, kust aga teatatakse 12. novembril, et Eesti politsei läbi viidud eeluurimist ja otsust selle lõpetamise kohta ei ole põhjust kahtluse alla seada.

Omaksed kaebavad Soome keskkriminaalpolitsei otsuse 27. detsembril edasi Helsingi prokuratuuri, kus tehakse järgmisel päeval otsus, et ei ole põhjust eeluurimist alustada.

Omaksed kaebavad 24. juunil edasi Soome riigiprokuratuuri, mis pole veel otsust teinud.

Iltalehti andmetel on Markku surmani viinud sündmuste uurimata jätmine Soomes tekitanud politseiringkondades hämmastust.

„On üldiselt teada, et Eesti isikuvastaste kuritegude uurimine ei ole samal tasemel kui meil Soomes,“ ütles Markkut tundnud Soome politseinik Iltalehtis.

Ei mõisteta, miks asja uurimist ei antud kohe Soome politsei kätte, sest see oleks olnud puhas formaalsus.

Soome politseiniku sõnul ei oleks selline asi Soomes kunagi hädakaitsena läbi läinud.

Kõik nimed on loos muudetud.