“Suurtükiväegrupp (STVG) on praegu täielikult varustatud ning kuna operatiivstruktuuris pole hetkel teist suurtükiväegruppi ette nähtud, siis puudub ka otsene vajadus nende relvade järele,” rääkis kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet. Sellegipoolest pole ministeerium konkreetset otsust veel langetanud.

Eestil oleks võimalik haubitsad saada soodsalt, sest Soome relvajõud vähendavad oma relvastust ning kõnealused suurtükid jääksid neil lihtsalt üle. Kuigi täpset summat, mida Soome relvastuse eest küsib, kaitseministeerium avaldada ei soovi, on väidetavalt tegemist pigem sümboolse rahaga.

Haubitsad saaks Soomest küll koos juurdekuuluva varustuse ning laskemoonaga, ent Kuimeti sõnul veokeid nendega kaasa ei antaks. “Täiendavad suurtükid ja laskemoon vajavad ka hoiukohti, mitmesugust lisavarustust ning, mis eriti tähtis, väljaõpetatud isikkoosseisu,” rääkis Kuimet ja lisas, et uute haubitsate relvastussevõtmise küsimust analüüsib ministeerium uue kümneaastase arenguplaani väljatöötamisel. “Otsus langetatakse sügiseks. Seetõttu ei ole kaitseministeerium võimalust Soomest haubitsaid soetada veel tagasi lükanud ega ka heaks kiitnud.”

Samas kinnitas kaitsejõudude peastaabi avalike suhete juht major Peeter Tali, et haubitsate ostmine on juba kinnitatud. “122-mm haubitsate suurtükiväegrupi hankimine on sätestatud kaitseväe nelja aastases arengukavas, mille on allkirjastanud kaitseminister,” ütles ta. „Raha haubitsate soetamiseks on planeeritud juba selle aasta eelarvesse.” Tali sõnul määrab selle suurtükiväegrupi täpse koha kaitseväes praegu koostatav kaitseväe keskpikk arengukava aastani 2018.

Soome armeest üle jäävad haubitsad on valmistatud 1960.–1970. aastatel ning soomlased ise ostsid need Saksamaalt. “Varem kasutas samu haubitsaid Ida-Saksa rahvaarmee,” rääkis Kuimet. Võrreldes praegu suurtükiväegrupi kasutuses olevate Saksa 155-millimeetriste haubitsatega FH-70 on pakutavad Nõukogude Liidu päritolu 122H63 haubitsad kergemad ning väiksema laskekaugusega, samuti oleks uute haubitsate hooldus lihtsam.

“Saksa raskematel haubitsatel on peal aga abimootor, mis kiirendab haubitsaga manööverdamist tulepositsioonil,” rääkis ta.