„Kaks aastat tagasi, kui pakkusime inimestele võimalust minna marju või seeni korjama, arvutasime, et maksud on Soomes nii kõrged, et inimesed ei saaks oma töö eest suurt tulu,” rääkis Eesti töötukassa Euroopa Liidu tööturuvõrgustiku EURES-e teenusejuht Marta Traks Turun Sanomatele.

„Nüüd on inimesed lootuse kaotanud ja valmis vastu võtma ka hooajatöid. Olukord on muutunud, sest siin tööd lihtsalt ei ole,” ütles Traks.

Keskealine Mirje külastas Tallinna töötukassa EURES-e nõustajat esimest korda. Ta jäi töötuks paar nädalat tagasi.

„Minu mees on töötanud Turus ehitustel juba aasta. Nüüd otsustasin ka mina proovida sinna saada, kui saaksin ainult võimaluse tööd teha,” rääkis Mirje.

Töökogemust on naisel muuhulgas rätsepana, riigiametnikuna ja koristajana. Töö suhtes pole mingeid erinõudmisi. „Teen mida iganes, mis konti ei murra. Võiksin tööl käia ka Helsingi piirkonnas.”

Mirje on tüüpiline Eesti tööotsija, sest haridusest sõltumata tuleksid eriti naised meeleldi Soome tegema ka muud kui erialast tööd.

Mehed seevastu tahaksid endiselt töötada oma erialal, nagu näiteks ehitusel.

„Suviti Soomes pakutavad hooajatööd on hea teenimisvõimalus. Nii saab vähemalt mingitki tööd, kogemust ja raha,” ütles Tallinna töötukassas töötav EURES-e nõustaja Kaire Cocker. „Eestis põllumajanduslikke hooajatöid ei pakuta.”

Eesti EURES-e nõustajate tavaklient on 20-50-aastane kesk- või kutseharidusega tööotsija. Kõrgelt haritud otsivad tööd välismaalt muid kanaleid pidi, näiteks tööjõudu vahendavate erafirmade kaudu.

Lisaks Soomele tahavad eestlased tööle Põhjamaadesse. Suurbritannia ja Iirimaa veetlus on koos sealse tööturuga haihtunud. Venekeelsed seevastu kipuvad endiselt ka Saksamaale.

Soome meelitab eestlasi endiselt umbes kolm korda suurem palk. Eesti töötaja peab siiski maksma vähem kui poole aasta teenistuse maksuvaba osa järel 35 protsenti tulumaksu.

„Eestlased tahavad endiselt Soome minna. See pole kaugel, reisikulud on väikesed ning kindlasti ka keel ja töökultuur on samalaadsed,” ütles Traks.

Hea lugeja, kas sina läheksid Soome maasikaid korjama? Kas see töö on sinu arvates alandav või ei ole sel mingit vahet, peaasi et tööd oleks? Saada oma arvamuslugu meiliaadressile rahvahaal@delfi.ee või kasuta lehe vasakul servas olevat Rahva hääle vormi!