Eesti keskkonnaministeerium on otsustanud valida eeskujuks Soome ja Rootsi liberaalse ja intensiivse metsandusmudeli, seisab Eestimaa Looduse Fondi edastatud kirjas.

Mures ollakse, sest muutused Eesti metsandusalases seadusandluses näitavad selgelt järgmisi suundumusi: raievanuste alandamine planeerimise kaotamine metsade majandamisel; maastikuökoloogiliste kaalutluste kaotamine metsandusoperatsioonide reguleerimisel; lageraie põlistamine peamise metsa raieviisina ning et raiete tegemisel arvestatakse ainult puude keskmist vanust ja läbimõõtu, kuid kõiki keskkonnaspekte ignoreeritakse.

Soome ja Rootsi organisatsioonide hinnangul on mõningad mainitud trendid osaliselt nendes riikides juba realiseerunud ja selle tulemusena märgatakse pikaajalisi negatiivseid mõjusid metsakeskkonnale.

Näiteks metsamajandamise tõttu on Rootsis ohustatud 1800 ja Soomes üle 1100 metsast sõltuva liigi ning Rootsi metsadest vaid viis protsenti kõrge looduskaitselise väärtusega, st põlismetsad- ja looduslikud metsad ning ka seal raiutakse täna veel pidevalt.

Organisatsioonid soovitavad mitte kaotada metsades majandamiskava põhimõtteid, kuna see ohustab Eesti metsade bioloogilist mitmekesisust.