Põhjamaade Ministrite Nõukogu eestvõttel täna Tallinnas Kumus toimunud migratsiooniteemalisel konverentsil esinenud Heikkilä alustas oma ettekannet Soome kogemusega ajast, mil riigist lahkus nii palju inimesi, et rahvaarv hakkas vähenema.

1960-aastate lõpus ja 1970-aastate alguses lahkus Soomest Rootsi päris palju soomlasi. Majanduslikult arenenum Rootsi meelitas soomlasi paremate palkadega. Asjade käik meenutas paljuski seda, mis toimub Eesti ja Soome vahel praegu. Kui Soome majandus eesotsas tööstusega hakkas kosuma, tulid paljud soomlased isamaale tagasi.

Heikkilä tänasest ettekandest selgus, et Soome saabunud välismaalaste seas on töötusmäär võrreldes soomlastega suhteliselt kõrge, kuid eestlased selles arvestuses negatiivselt silma ei paista. Kui 2010. Aasta andmetel oli soomlaste seas töötus umbes 10 protsenti, siis välismaalaste seas ulatus see ligi 25 protsendini.

Silmatorkavalt madal on tööhõive erinevatest kriisipiirkondadest saabunud põgenike nagu näiteks somaallaste ja iraaklaste seas. Heikkilä juhib tähelepanu sellele, et humanitaarsetel põhjustel riiki lubatud inimeste seltskond on väga kirju ning seal leidub erinevate alade esindajaid, kelle seas on ka väga hinnatud spetsialiste.

Ettekande lõpus nentis Heikkilä, et nii Soomes kui ka ELis ja Põhja-Ameerikas elanikkond vananeb ning üha enam tuleb vaadata immigrantide poole, kelle abil majandus toimimas hoida.