Restorani Maheköök üks omanikke Aivar Kallas rääkis, et kõige kriitilisem aeg lambaliha hankimise kohapealt on suvi. Suurem osa nendest lammastest, mis suvel üldse kõlbulikud oleksid, lähevad tema sõnul mustale turule. “Umbes 9/10 lammastest kaob vasakule ja kellelgi pole kontrolli selle üle,” ütles Kallas, kirjutab Oma Saar.

Aivar Kallas märkis, et sügisel on olukord aga vastupidine. “Lambakasvatajate seas tõuseb kisa, et lambaid pole kuskile panna,” lisas ta.

Kallase meelest on suurim probleem see, et lambaliha müüakse mustalt näiteks Tallinna turule, samal ajal kui kohalikel ettevõtjatel seda hädasti vaja oleks.

Saaremaa ökoküla lambakasvatusharu juht Koit Kull ütles, et tegelikult on Saaremaal lambaid täitsa piisavalt, kuid lambakasvataja vajab stabiilsust, kindlaid lepinguid.

“Turg paneb kasvataja käitumise paika, kui ei maksta head hinda, siis viiakse liha sinna, kus makstakse,” rääkis Kull. Tema sõnul on Eesti turg suhteliselt paindumatu, kuid lambakasvataja tahab stabiilsust, mitte kaootilist liha kokkuostmist.