„Turu jahenemine annab kõigile tunda, mõjutusteta ei jää ka meie,” sõnas noobli söögikoha Novell mänedžer Maido Männik, kes lubab olla turul aktiivsem ja avatum, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Hindu oleme ausalt öeldes juba alandanud ja eelistame tuua värbamistaktikat, kus meie kliendikaart annaks kogu Reval hotellide ketis üle Baltimaade soodustusi.”

Kõrgel Sossi mäel kogu Tallinna justkui peopesalt jälgiv Fahle restoran on valmis saanud uue menüüga, ikka selleks, et inimesi sööma meelitada. „Vaatame menüüs hinnad üle ja üritame lihtsamalt ja odavamalt hakkama saada,” sõnas restorani tegevjuht Erkki Lill ja ütles, et kohviku ettekandjatel on tööd, kuid uhkemalt riides restoranitöötajatel tuleb vahel tegevuseta aega veeta. „Restoranis, kus söögid on kallimad, on inimesi vähem. Eks nad üritavad leida odavamaid alternatiive.”

Mõneti kurbade restoranipidajate kõrval on alati ka rõõmsamaid nägusid, kellel enda sõnul läheb väga hästi. „Meil on praegu 250 inimest sees, et midagi kurta pole,” naeris Vapiano restorani juhataja Tarvo Jaansoo tööpäeva lõunatundidel. „Meie teenus on praegustes oludes tõestanud oma elujõudu ja kontseptsioon sobivust erinevatesse majandusoludesse.”

Seda kinnitas ka päev hiljem lõunasöögile kogunenud inimeste hulk — inimesed ummistasid täielikult makaroniletid, mõningase kannatlikkusega võis talutava kiirusega toidu kätte saada pitsa- või salatiletist.

„Nahast välja pugema ei hakka, aga kindlasti peab mõtlema, et olemasolevaid kliente mitte kaotada,” säilitab Jaansoo rahu, kuid leiab ka koha, kus oleks võimalik rihma pingutada. „Üürilepingu sõlmisime tipphooajal ja seetõttu soovime kindlasti tulevikus läbi rääkida ja üürilepingu omanikuga üle vaadata.”

McDonald’s uueneb

McDonald’si esindaja Tomasz Nawrocki ei näe samuti erilisi murepilvi restoraniketi ümber tiirlemas. „Ka McDonald’sit on majanduslangus mõjutanud, kuid negatiivselt pole see külastatavust mõjutanud,” lausus Nawrocki. „Järgnevatel kuudel renoveerime kaks restorani ja avame McCafe, hakkame pakkuma tasuta wifit ja lõpuks on võimalik kõigis meie toidukohtades maksta kaardiga,” loetles ta.

Ülemaailmsete kettide esindajate optimismi kõikidele toidukohtadele siiski ei jagu. Nii näiteks on kesklinnas pelmeenikohvik Kuus Pelmeeni lasknud hinnad pea viimase piirini alla. „Hinna lasime viimase piirini alla juba novembri lõpus, kuid siis algas ka langus — jätkuv langus,” sõnas Kuus Pelmeeni tegevjuht Triin Ella. „Enam pole kuhugi lasta, sest tootjad ei lähe tendentsiga kaasa.”

Ella sõnul on linnas üldse õhtuti liikumist väheks jäänud, kuid rõõmustavana tõi ta välja otse pelmeenibaari kõrval avatava uue söögikoha, mida olevat vaja, et inimestel säiliksid väljas söömise kombed.


Pankrotistunud restoranipidaja: kõigil on raske

Augustis sulges uksed Itaalia köögile spetsialiseerunud söögikoht Palermo. Selle omanik Viktor Volodin arvab, et praegu on kõigil raske, kuid veel raskemaks läheb.

„Inimesed hakkavad otsima odavamaid söögikohti ja seetõttu peavad baarid ja pubid võitlema ja pakkuma midagi eripärast, et inimesed nendes söömas käiksid ja seal käima jääksid,” lausus Volodin. „Samuti on raske see, et eestlastel, venelastel ja välismaa turistidel on erinevad soovid ja kõigile meeldivat kohta on keeruline teha.”

Aga mis juhtus Volodini enda söögikohaga? „Ausalt öeldes hakkas klientuur juba aasta eest vähenema, kuid suvel läks järjest halvemaks ja august — pankrot,” võttis Volodin Palermo luigelennu kokku. „Poliitiline ja muu olukord tõi kaasa ka Vene turistide vähenemise ja kuna olime just neile suunatud, siis tekkisid meil kohe raskused.”

„Selliseid restorane on veel ja suurenenud käibemaksuga hakkab neid kohti veelgi enam kinni minema,” sõnas Volodin, lisades, et temaga suhelnud restoraniomanikud ei varja oma raskusi. „Praegu on probleeme kõigil.”