“Kui läga hais on nii paks, et seda võib noaga lõigata, siis ega keegi vist enam huvi tunne, mida meil muuseumis näidata on,” ütles Oma Saarele Mõega külas asuva Tammisaare turismitalu perenaine Leida Tammisaar.

“1. aprillist novembri lõpuni toimub läga vedamine, siis on nii väljakannatamatu hais, et sellise haisuga ei saa keegi tulla muuseumi vaatama, veel vähem siin sööma,” lisas ta.

17 aastat tegutsenud turismitalu perenaise sõnul tekkisid haisuprobleemid pärast seda, kui piimatootja võttis mõni aeg tagasi kasutusele vedelsõnniku hoidla.

Turismitalust umbes 600 meetri kaugusel asuva OÜ Muhu Farmid tegevjuht Kristjan Aaso selgitas eile Muhu vallavalitsuse istungil toimunud arutelul, et sõnnikuhais tekib eelkõige vedelsõnnikuhoidlas läga kooriku mahasegamisest. Vähemal määral ka läga transportimisel.

“Kallid inimesed, loomapidamisel ei saa haisu täielikult välistada. Ei ole ju võimalik, et panen selle kilekotti ja viin Kuu peale,” rääkis Aaso. “Üle ilma peetakse lehmi ja sigu ja saadakse hakkama ja saadakse Muhumaal ka, ma loodan.”

Aaso sõnul saaks probleemi leevendada kui loomakasvataja ja turismitalu lepivad omavahel kokku päevad, mil läga koorikut segatakse. Samuti tuleb kõne alla haisu põhjustavate toimingute lükkamine öötundidele, nagu pakkus välja Leida Tammisaar.