Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder kinnitas, et prokuratuur kontrollis enne Mati Songisepaga kokkuleppe sõlmimist tema varanduslikku seisu väga põhjalikult ja tegi otsuse sellest lähtuvalt. "Songisepal ei ole märkimisväärset isiklikku vara," kinnitas Põder.

Prokuratuuri pressiesindaja sõnul on Songisepp pensionär, kelle põhisissetulek on 418-eurone pension. Kogu pistisena saadud vara on Songisepp prokuratuuri kinnitusel ära kulutanud ning mehe ütluste kohaselt läks raha tema poja kardisõiduharrastuse tarbeks.

Kriminaalmenetluse käigus tehti Mati Songisepale ka kohtuarstlik ekspertiis, mis tuvastas tal tõsise kroonilise haiguse. "Seetõttu arvestas prokurör kokkuleppe sõlmimisel ka asjaolu, et Songisepa tervislik seisund takistaks tal üldmenetluse kohtuistungitel osalemist. See oleks kujunenud kohtuprotsessi läbiviimisel oluliseks takistuseks," ütles Põder.

Põhja ringkonnaprokuratuur teatas täna, et Harju maakohus mõistis Tallinna endise kõrge linnaametniku, 71-aastase Mati Songisepa süüdi selles, et ta võttis enam kui 2,25 miljonit krooni ehk üle 144 000 euro pistist.

Kohus karistas Songiseppa kokkuleppemenetluses kolmeaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga ning mõistis talt riigituludesse välja sundraha 435 eurot. Kohtuotsusega mõisteti konfiskeerimise asendamise korras riigile välja ka umbes 10 400 eurot.

Seega tuleb Songisepal riigituludesse kanda vähem kui 10 protsenti süüteoga saadud rahast. Prokuratuur teatas, et lähtus kokkuleppe sõlmimisel Songisepa raskest tervislikust seisundist ja varalisest olukorrast.