Venemaale väljasaatmiseks vajab ta passi, kuid Vene saatkond ei saa talle dokumenti väljastada, sest Mikolenko ei taotle seda. Kuni väljasaatmiseni veedab ta aega kuuekohalises kinnises väljasaatmiskeskuses, kirjutas Eesti Päevaleht.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti avalike suhete juht Heikki Kirotar märkis, et väljasaatmiskeskuses veedetavat aega pikendatakse kahe kuu kaupa, siiani kuulub rekord Vene kodanikule, kellele meenus tema päritolumaa kolme aasta järel.

Nikolai Mikolenko on neid Vene erusõjaväelasi, kes küll võtsid vastu sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuva hüvitise Venemaale naasmiseks, kuid ei kavatsenud sinna kolida. Seetõttu pöörati tema väljasaatmise otsus sundtäitmisele. Siiani on Mikolenko ainus väljasaatmiskeskuses viibiv erusõjaväelane.

Endine nõukogude armee pensionär Mikolenko paigutati väljasaatmiskeskusse mullu novembri alguses pärast seda, kui halduskohus rahuldas Tallinna prefektuuri vastava taotluse.

Mullu novembrikuise kohtuotsuse kohaselt pidanuks mees ilmuma Rahumäe tee arestimajja, kuid läks Mustamäe haiglasse, kust ta viidi pärast väljakirjutamist väljasaatmiskeskusse.

Mikolenko kuulub Eestist väljasaatmisele kui endine Nõukogude sõjaväeametnik, kes sai Ameerika Ühendriikide vahendusel osaku elamispinna soetamiseks Venemaal, kuid jäi sellest hoolimata elamisloata Eestisse.

Eestis seaduslikult viibivate erusõjaväelaste teemaga tegeles valitsus eelmisel istungil, lükates tagasi 30 endise Vene sõjaväelase alalise elamisloa taotluse. Siseministeeriumi põhjendusel ei saa teise riigi erusõjaväelastele välismaalaste seaduse põhjal alalist luba anda, küll aga antakse neile tähtajaline elamisluba viieks aastaks, mida taotluse esitamisel üldjuhul ka pikendatakse.