Maanteeameti liiklusregistri büroodes sooritati käesoleva aasta seitsme kuuga kokku 12 953 sõidueksamit, millest 8 525 olid B-kategooria juhiloa eksamid, teatas Maanteeamet.

Esimesel katsel sooritas B-kategooria sõidueksami 57,51% eksaminandidest. Võrdluseks, 2012. aasta samal perioodil läbis eksami esimesel katsel 57,41 % eksamineeritavatest.

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kanguri sõnul sõltub sõidueksami hea sooritus suuresti sõidukogemusest ja läbitud kilomeetritest.

„Kõige paremini sooritavad sõidueksami need juhikandidaadid, kellel on juba eelnevalt mõne teise kategooria mootorsõiduki juhtimisõigus või on saanud palju sõidupraktikat autokoolis või juhendajaga sõites,“ selgitas Kangur.

„Märgatav vahe on ka nende hulgas, kes sooritavad B-kategooria eksami esmakordselt, ning nende vahel, kes taastavad juhtimisõigust või vahetavad piiratud õigusega juhiluba.“

Väljastatud juhendaja tunnistuste arv on 2013. aasta seitsme kuuga võrreldes 2012. aasta sama perioodiga kasvanud kolmandiku võrra: kui mullu väljastati 4 311 juhendaja tunnistust, siis sellel aastal 5 473.

Kangur soovitab juhendaja kaasamise peale tõsiselt mõelda. „Juhendamise eesmärk on pakkuda algajale juhile mitmekülgset sõidupraktikat, mis aitaks tal veelgi rohkem sõidukogemust saada, juhile vajalikke oskusi omandada ning selle läbi ohutuks juhiks kujuneda,“ rääkis Kangur.

Kokku on 2013. aasta seitsme kuuga Maanteeameti liiklusregistri büroodes väljastatud 28 127 juhiluba, neist esmaseid 7 954.

Esimese poolaasta sõidu- ja teooriaeksami tulemused autokoolide ja kategooriate kaupa on leitavad Maanteeameti kodulehelt.