"Sotside ettepanekud on puudulikult ette valmistatud, läbi töötamata ja vastuolulised. Täiesti mõeldamatu on saavutada mingisugune sisuline ja jõuline kokkulepe augusti lõpuks. Reaalsus on selline, et leppe avamise lubajad peavad parimal juhul leppima mingi kosmeetilise täiendusega," kirjutas Sõerd.

Eile õhtul kohtus Reformierakonna esimees Taavi Rõivas sotside esimees Jevgeni Ossinovski ja IRLi esimees Margus Tsahknaga. Põhjuseks oli Ossinovski lubadus koalitsioonilepe avada.

Sotsid tegid mõne aja eest koalitsioonileppe täiendamiseks rea ettepanekuid, millest kõige vastuolulisem on ettepanek tõsta tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni ja rahastada seda 3-4 protsendi suuruse tulumaksu tõusuga.

Peaminister Taavi Rõivas teatas täna, et terve hulk sotside ettepanekuid sellised, mis sobivad kõikidele valitusliidu erakondadele ning mille elluviimine on seetõttu tõenäoline. "Eile lõplikke otsuseid veel ei langetatud, kokkulepeteni võiksime jõuda augusti jooksul," kommenteeris Rõivas.

Sõerd tahtis puht erialasest huvist teada, mida sotside maksuettepanek sisuliselt tähendab. "Kas see tähendab seda, et uued maksumäärad oleks ettevõtetele 20 protsenti, dividendidele 20/80 ja üksikisikule 24protsenti? See tähendaks alates 1994 aastast kehtiva tulumaksusüsteemi, kus keskne põhimõte on see, et üksikisiku ja ettevõtte tulumaksumäärad on võrdsed, põhjalikku ümberkujundamist," kirjutas Sõerd.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Inara Luigas üritas pühapäeval viidata võimalusele, et Reformierakond on avatud laiemale maksubaasi muutmise arutelule. Reformierakond pole avalikult ühelegi taolisele võimalusele viidanud ja pole selge, millele Luigas viitab.

Eesti maksusüsteemi senine keskne põhimõte on Sõerdi sõnul, et erinevad tululiigid - ettevõtlustulu, kapitalitulu ja palgatulu - oleksid tulumaksustamisel võrdselt koheldud. "Selle põhimõtte ümberkujundamine oleks juba põhjalikum maksusüsteemi muudatus ning eeldaks ka sisulist ja läbitöötatud kontseptsiooni. Sotside poliitiliste eelistustena esitatud loosungeid pole kahjuks võimalik sisuliselt arutada," leidis Sõerd.