Loomeinimesi pani valitsusele ja peaminister Andrus Ansipile pöördumist saatma mure, et aasta-aastalt väheneb kultuuri osakaal riigieelarves. Tuleval aastal on see pöördumisele alla kirjutanute väitel juba 3,05 protsenti ja nad soovivad, et see tõuseks taas 3,2 protsendini, kirjutab Postimees.

Allakirjutanute seas on näiteks kinoliidu esimees Peeter Brambat, Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga, Eesti Kunstimuuseumi direktor Marika Valk ja kirjanike liidu esimees Jan Kaus. Nad märgivad, et ootavad valitsuselt selgitusi drastilisele olukorrale kultuuri rahastamises.

Valitsuse tegevusetuse korral lubatakse kavandada protestiaktsioone, ajakirjanduse andmeil näiteks sulgeda üheks päevaks muuseumid, teatrid, kinod ja kontserdisaalid.

Palmaru leidis, et soov saada kultuurile riigieelarvest 3,2 protsenti on igati mõistlik. Ta nentis, et kultuuri osa on pidevalt kahanenud, seni on leevendust toonud välisraha, ent see tendents ei saa tema hinnangul jätkuda.

Sõerd rõhutas, et valitsus hakkab eelarvestrateegiat arutama alles 22. mail ja kultuur seal tähelepanuta ei jää. “Kultuuriinimeste reageerimine tundub praegu natuke ennatlik küll,” märkis ta.

Sõerd väitis, et on võtnud endale eesmärgiks eelarvet koostades kohtuda võimalikult paljude huvigruppidega ja juba sel nädalal tahaks ta kokkusaamisele kutsuda loomeliitude inimesed.

Kas kultuur võiks eelarvest saada 3,2 protsenti, ei soovinud Sõerd otse vastata, öeldes, et eelarvestrateegiat alles koostatakse. “Kuid sellist meedia kaudu surve avaldamist ei pea ma heaks tooniks.”.