“Isegi suvel pole nii palju rästikuid näha olnud kui praegu,” kurtis muhulane Liis Pallas Oma Saarele, lisades, et mitmed inimesed on näinud varasemast rohkem rästikuid liikumas nii teedel kui ka majade vahel.

“Mina nägin Rannakülas tee peal väga suurt ja prisket rästikut,” rääkis sealkandis tihti marjul käiv Viive, kinnitades, et ka tema arvates on usse sel aastal liikvel väga palju.

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et usside rohkust võib põhjustada soe talv ja head toitumisvõimalused. “Ka meelitab soe sügis neid kauem väljas olema ja talvekorteritesse minnakse hiljem,” nentis ta.

“Ma ei usu, et usside arvukus on tõusnud,” märkis Kaal, lisades, et tema arvates inimesed lihtsalt juhtuvad ussidega rohkem kokku, kuna uued elamurajoonid ehitatakse aladele, kus rästikud on juba aastaid elanud.

Kaalu sõnul hakkavad rästikud soojal sügisel oma talvekorteritesse kändude ja kiviaedade all kolima hiljem ning see ongi aeg, mil nad inimestega sagedamini kokku satuvad. Teine selline aeg, kus inimestel on suurem võimalus ussidega kokku juhtuda, on kevadel, kui maod oma talvekortereist välja roomavad.

Arstid soovitavad inimesel, keda rästik on salvanud, alati arsti poole pöörduda. Rästikuhammustus ei ole meedikute sõnul täiskasvanule eluohtlik, kui inimene saab õigel ajal abi. Ohtlik on see väikestele lastele, eriti kui rästik hammustab näo- või kaelapiirkonda.