Invaparkimine

Jaanuaris tabas Delfi fotograaf regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri külastamas Tallinna vanalinnas praeguseks juba tegevuse lõpetanud Hugo Bossi poodi.

Pikantseks muutis osturalli asjaolu, et lugupeetud minister käis keset tööpäeva poes koos oma sõbraga, kes parkis oma kalli Mercedese invaparkimisloaga, kuid nähtavaid puudeid tal ei paistnud.

Presidendiproua ja vabariigi aastapäeva vastuvõtt

Vabariigi aastapäeva puhul peetaval presidendi vastuvõtul ilutses noore keskerakondlase Lauri Laasi käevangus skandaalne seltskonnatäht Liis Lass, see ei meeldinud riigi esipaarile kohe üldse. Küll oli aga Evelin Ilves kutsunud uudsete külalisena vastuvõtule oma ihujuuksuri ja -meikari.

Kas oli asi vastuvõtul käinud külalistes, nende tualettide analüüsis või milleski muus - igal juhul avaldas presidendiproua karmil toonil avaldust, et järgmisel aastal meedia külalistele nii suurel hulgal ja lähedale ei pääse. Elame-näeme.

Sügisel ületas laste tervise eest võitleb Evelin Ilves jälle kõigi uudistekanalite künnise, nimetades Eesti ühe tuntuima ettevõtte, Kalevi kommivabriku, toodangut kräpiks. Ilmselt ei osanud presidendiproua uneski näha, mida selline sõnakasutus endaga kaasa toob. Või ei teadnud ta originaalis ingliskeelse sõna crap kõiki tähendusi? Igal juhul sai põhimõtteliselt õige võitlus laste tervisele kahjulikke transrasvu sisaldavate toiduainete vastane võitlus halva kõrvalmaigu.

Savisaar ja Tallinn

Tallinna personalipoliitika köitis avalikkuse tähelepanu ilma Liis Lassitagi, kes pärast noore keskerakondlase Lauri Laasi käevangus presidendi vastuvõtule ilmumist sai mõni kuu hiljem Tallinna Botaanikaaia turundustöö juhiks.  Näiteks munitsipaalpolitseiameti juhtivspetsialistiks võeti tööle aprillis Keskerakonda astunud Henrik Norman.

Abilinnapea Jaanus Mutli lahkus küll pärast sügisesi kohaliku omavalitsuse valimisi oma kohalt, kuid leidis pehme maandumise Tallinna 2010. aasta kultuuripealinna üritusi ettevalmistava sihtasutuse juhatuse liikme 50 000-kroonise kuupalgaga toolil. Seda ajal, kui tal on pooleli kohtuprotsess seoses Tallinna Farmaatsiatehaselt saadud kinkekaardiga, millega käisid reisil tema elukaaslane ja ämm.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja europarlamendi liige Vilja Savisaar teatasid detsembris oma pikaajalise abielu lahutamisest. Kuigi poliitikutepaari lahuselamisest oli sahistatud juba pikemat aega, peeti lahutusest vajalikuks ametlikult teatada pärast kohalike omavalitsuste valimisi. Edgar Savisaart tabasid fotograafid pidevalt terve möödunud aasta jooksul kenade vihmavarjuhoidjatest nõunikega.

Kirikuläbu

Skandaalne seltskonnatädi Anu Saagim pidas augustis Tallinnas toimunud Madonna kontserdi järelpeo jaoks kõige kohasemaks paigaks Pühavaimu kirikut. Peokorraldaja enda kinnitusel oli kõik igati vinks-vonks, kuid alkoholiga pidu kirikus ületas ühisikonnas paljude inimeste taluvuspiiri.

Kuulujutud osutuvad tõeks

Sellest, et Aivar Otsalti juhitavas Lõuna politseiprefektuuris ei ole asjad nii nagu olema peaks, sosistati juba aastaid. Pomm lõhkes kevadel, kui kapo pidas vahepeal Ida politseiprefektiks üle viidud Otsalti kinni. Kohus mõistis prefekti ja tema mitu lähemat kaastöötajat süüdi omastamises.

Otsalt tunnistati süüdi lisaks ka tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises.

Aastaid on liikvel olnud ka kuuldused, et lastepilastajad naudivad ringkaitset ja vahele jäävad vaid ebaolulised tegijad. Novembri lõpus plahvatas pomm, kui ajakirjandusele sai teatavaks, et valitsuskoalitsiooni kuulunud Res Publica endine poliitikasekretär Kaur Hanson viibib alates kevadest pedofiiliakahtlusega vahi all. Kahtlused leidsid ka kinnitust, sest mees tunnistas ennast kokkuleppemenetluse käigus süüdi ja pääses maakohtus 15-aastase vanglakaristuse asemel 10-aastaga.

Midagi enamat kui viisaskandaal

Septembris lekitati ajakirjandusele, et justiitsminister Rein Lang, välisminister Urmas Paet ja peaminister Andrus Ansip on tühistanud Eesti vastu küberrünnakute korraldamist kinnitanud Venemaa riigiduuma liikme Sergei Markovi suhtes kehtestatud Schengeni viisakeelu.

Kaitsepolitseiamet asus uurima, kas ja kes lekitas riigisaladuse meediale, ja kas selles viisaskandaalis üldse midagi kriminaalset on. Teiste seas kutsuti vestlusele ka siseministri ametist Tallinna abilinnapeaks taandunud sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl, kes astus kapo peamajja Tõnismäel, näpus avaldus, milles kahtlustas ministreid riigireetmises.

Kui kuriteoteade avalikuks sai, ei suutnud esisots esiotsa üldse meenutada, et ta midagi sellist kirjutanud oli, kuid pärast pidevaid meeldetuletusi suutis vähemalt peaminister Ansipile vabanduskirja saata.