Reformierakonna juhtpoliitik, endine justiitsminister Märt Rask ütles Eesti Päevalehele, et on pärast probleemide ilmnemist kaitseminister Margus Hansoniga nõu pidanud, kuid ta ei kiirustaks kantsleri vahetusega.

“Neid asju ei tehtagi ratsahobuse seljas, sest eks ta peab nõu pidama erakonnaga ja peaministriga. Personaliküsimustega on tavaliselt nii, et kui hakkab kusagilt rebenema, siis rebeneb pikka aega,” ütles Rask.

Viimastel nädalatel on seoses kaitseministeeriumi ametnikega avalikkuse ette kerkinud mitu skandaali. Asekantsler Margus Kolga vabastati ametist korruptsioonikahtluse tõttu, ministeeriumi tippametnikku süüdistatakse pedofiilias ning politsei tabas avalike suhete juhi Madis Mikko autoroolist üle kahepromillise joobega.

Raski sõnul tuleb tekkinud situatsioonis kantsleriga vähemalt väga tõsine jutuajamine maha pidada.

“Kohe ei pea hakkama kangutama, aga loomulikult on Kannikul vähemalt kaudselt nende asjade ees vastutus. Tuleb juured puhtaks teha, sest kellegi viinalembus või pedofiilia ei ole varakapitalismi esimesed ilmingud, vaid pikaajalisemad protsessid.”

Kui Hanson üleskerkinud skandaalidele adekvaatselt ei reageeri, tuleb Raski sõnul tema käest küsida: “Mis sa ootad, mees?”

Personalipoliitikaga otseselt seotud Kannik teatas Eesti Päevalehele, et kuna minister pole temaga neil teemadel rääkinud, ei oska ta kommentaare anda.

Esialgu kaitseb Kannikut seadus, mis lubab ta ametist lahti lasta alles siis, kui ministri ja kantsleri koostöö aasta vältel ei laabu. Varasem lahkumine tuleks kõne alla vaid poolte kokkuleppel, millega üldjuhul kaasneb soliidne lahkumishüvitis.