Narva muuseumi töötajad imestasid, kui ei leidnud 12. detsembri hommikul lossi haljasalal asuval monumendil vana halli mälestustahvlit. Selle asemele oli dolomiidist mälestussambale tekkinud öösel uus must tahvel. Kiri jäi samaks: “Igavene mälestus kangelastele, kes langesid lahingutes meie Kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest Suures Isamaasõjas 1941–1945”, kirjutab Den za Dnjom.

Tahvli vahetajate otsingud viisid muuseumi töötajad Venemaa konsulaati. Seal seletati, et tahvel vahetati, kuna see oli vanaks läinud. Kusjuures ei muuseumi direktor Andres Toode ega linnavalitsuse töötajad teadnud sellest Venemaa diplomaatilise esinduse algatusest midagi.

“Ma ei mõista, kuidas sai midagi vahetada teise riigi territooriumil ilma kohalikelt võimudelt luba küsimata. Ning kuna mälestussammas paikneb Narva lossi territooriumil, siis peaks vahetuse kooskõlastama ka meiega,” imestab Narva muuseumi direktor. Tema ei arva, et kõne all olev tahvel oli halvas korras, vastupidi — Toode arvates näeb must plekk hallil mälestussambal oluliselt halvem välja. “Kõik mälestussambal tehtud tööd peab kooskõlastama igal juhul ka selle autoriga — eesti skulptori Alar Kotliga,” lisas Toode.

Märkimisväärne, et juba päev pärast Toode avaldust avastasid muuseumi töötajad uued muudatused. Seekord oli sama kirjaga tahvel juba halli värvi. “Saatsime Venemaa konsulaati kirja, milles selgitasime, et ilma võimudega kooskõlastamata ei tohi selliseid töid linnavaraga teostada. Vastust pole saanud,” ütles Toode lehele.

Venemaa konsulaadi mitteametlikest allikatest, ametlikul tasandil on selles küsimuses intrigeeriv vaikus, saadi teada, et tahvli vahetuses siiski lepiti kokku Narva linnavalitsusega. Samas aga linnavalitsuse projektijuht Vladimir Otsman, kelle kaudu käivad kõik sellelaadsed kooskõlastamised, ei saanud antud informatsiooni kinnitada. Otsmani sõnul ei rääkinud temaga isiklikult keegi Narva lossi territooriumil asuvast monumendist. Ta arvas, et ehk räägiti kellegi teisega samast osakonnast või lihtsalt asjasse mittepuutuva inimesega. Otsman märkis, et sellistel vestlustel pole õiguslikku jõudu.

Kus monumendil kolm ööpäeva asunud must ja hall tahvel nüüd paiknevad, muuseumis ei teata. Vaatamata korduvatele kirjalikele päringutele ei ole Venemaa peakonsul Narvas Nikolai Bondarenko kommenteerinud mälestustahvli vahetamise vabatahtlikku akti.

Samas teatas lehele Venemaa Kodanike Liidu esimees Juri Mišin, et tema andmetel saadi tahvli vahetamiseks Narva kommunaalosakonnast suuline luba: “Pärast selgus, et tahvli välisilme ei sobi. See on imelik, sest enne halli tahvlit oli seal pronksist tahvel, samuti musta värvi. Kui aga linn loobub sellest tasuta abist, las siis remondib mälestussammast ise.”