Eelmisel nädalal Valga Lihatööstusesse toodud külmutatud broilerite partiis leiti ettevõtte kontrolli käigus positiivne salmonelloosi proov, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel neljapäeval BNS-ile.

Pärteli sõnul on ettevõttele tehtud ettekirjutused. Liha edasine käitlemine on võimalik ainult sellisel temperatuurirežiimil, mis tagab selle kauba puhtuse - ehk siis näiteks sisetemperatuur peaks olema vähemalt 70 kraadi, selgitas ta.

Teiseks tuvastas kohalik järelevalveasutus, et kuna Valga Lihatööstuse näol on tegu klassikaliselt punast liha käitleva ettevõttega, kus on olnud vaid piiratult lubatud teatud linnulihatooteid valmistada, pole neil sellise koguse korral käitlemisnõuded tagatud. Ettevõte peab leidma sobiva koha broileriliha edasiseks käitlemiseks, nentis Pärtel.

Pärtel lisas, et lihatööstusesse saabunud külmutatud broilerite kogust ei saa inspektsioon avalikustada. "Selles suhtes, millistes kogustes ettevõte ostab ja müüb, oleme meie konfidentsiaalsed," ütles ta.

Lisaks sai Valga Lihatööstus veel ühe ettekirjutuse suhteliselt pisikese partii uudistoote ehk maitsestatud broilerite jõudmise tõttu jaemüüki, rääkis Pärtel. "Siin polnud küll tegu ühegi otseselt inimese tervist ohustava asjaga, vaid probleem tekkis tulenevalt meie toiduseadusest," kõneles ta.

Igal ettevõttel on kohustus uute toodete puhul viia läbi kestvuskatsed, aga maitsestatud broilerite korral polnud Valga Lihatööstusel tsükkel veel lõpule jõudnud. "Selle eest määrab neile karistuse kohalik järelevalveorgan, tõenäoliselt on tegu haldusõigusrikkumisega," nentis Pärtel.