„Lahmiva kriitikaga on Anvelt ka varem esinenud, ka selles mõtteavalduses pole selles mõttes midagi uut,“ ütles Vaher Delfile.

Siseminister lisas, et iga poliitik, eriti veel see, kes on ise varem olnud politseinik, peaks oma nõu ning jõuga Eesti turvalisemaks muutumisele kaasa aitama. "Argumentideta kriitika ja loosungite keeles kõnelemine annab sellele pigem vastupidist efekti," leidis Vaher.

Lisaks tõi siseminister Anveltile vastuseks välja terve rea põhjendusi, mis peaksid näitama, politsei motivatsioon on märgatavalt tõusnud ja turvalisus Eestis kasvanud.

Näiteks on Vaheri sõnul 2013. aasta üle pika aja esimene aasta, mil politseinike palgad Eestis on selgelt tõusnud ja oleme ainuke Euroopa Liidu riik, kus politseinike palgad on sellises mahus tõusnud.

"Lisaks palgatõusule viisime sel aastal läbi PPA-s läbi ka palgareformi, millega kaotati aastaid kestnud palgaerisused sama tööd teinud ametnike (näiteks piirivalvurite ja politseinike) vahel, mis oli selgelt demotiveeriv kogu organisatsioonile," lisab Vaher.

Siseminsiter väidab ka, et märgatavalt on suunatud tähelepanu ja raha olulistesse prioriteetidesse, nagu politseiline ennetus, liiklusvigastuste ja -surmade vähendamine, võitlus raske varjatud kuritegevusega, narkootikumide leviku vähendamine. Samuti ollakse märgatavalt tugevdanud liiklusjärelevalvet ja kaasatud märgatavalt rohkem abipolitseinikke turvalisuse tagamisele.

Vaher juhtis ka tähelepanu asjaolule, et alates 2012. aasta algusest on taastatud keskkriminaalpolitsei, mida on kahe aastaga märgatavalt tugevdatud, eelkõige kriminaaltulu avastamise ja korruptsiooni ning narkokuritegude võimekuse osas.

"Mis puudutab ebaadekvaatseid väiteid narkosurmade kohta, siis narkosurmad on selle aastaga vähenenud ligi 50 protsendi võrra, mis võib muuhulgas tuleneda narkopolitsei tugevdamisest ja 2012. a. I poolel kehtestatud selge narkovastase tegevuskava rakendamisest. Samas on narkosurmade vähendamisel lisaks politsei tegevusele väga oluline uimastisõltlaste rehabilitatsioon ja ravi, mis vajab sotsiaalministeeriumi ja kinnipeetute osas ka justiitsministeeriumi panust," lisas Vaher.

Sotsiaaldemokraat Andres Anvelt leidis täna pärast politseinike kutseühingu Ken-Marti Vaherit kritiseeriva kirjaga tutvumist, et kuigi kirja konkreetne eesmärk on talle arusaamatu, siis on osa kirjas välja toodud etteheiteid ministrile põhjendatud.

„Tänase ministri valitsemisaeg on organisatsioonile mõjunud küllaltki demotiveerivalt,“ ütles Anvelt Delfile. „Seda tõendab kasvõi see, et inimesed lahkuvad esimesel võimalusel pensionile, olles samas parimas tööeas.“

„Olen ka varasemalt välja toonud tõsiasja, et siseministri tegevus oluliste kaadriküsimuste lahendamisel on tõesti väga puudulik,“ nõustus Anvelt politseinike kutseühingu poolt riigikogu fraktsioonidele saadetud kirjas toodud väitega.