„Narkomaania vähendamiseks pole ühte võluvitsa, vaid edu saavutatakse paljude tegevuste üheaegsel elluviimisel. Seda nii uimastikaubitsemise vähendamise, uimastite nõudluse vähendamise ehk ennetuse kui sõltlaste rehabilitatsiooniga. Itaalia pikk kogemus näitab, et selline lähenemine kannab vilja", ütles siseminister Vaher pressiteenistuse vahendusel.

Itaalia on viimase paarikümne aastaga vähendanud narkosurmade arvu rohkem kui kaks korda. Ligi pool 350 000 narkosõltlasest on saamas või saanud osa ravist ja rehabilitatsioonist ning uimastite tarvitamine noorte seas on vähenemas.

"Narkomaania vähendamise võti on toimivates ja praktilistes lahendustes. Selleks on oluline õppida sealt, kus on saavutatud edu ja teha Euroopas tihedat koostööd, sest narkomaania levikut ei takista piirid ega pikad vahemaad" tõdes siseminister.

Vaher tutvustas Itaalia ekspertidele ka äsja Eesti valitsuse kinnitatud uimastitarvitamise vähendamise valget raamatut, mis seab suunised riigi ühtseks narkopoliitikaks. Itaalia narkopoliitika juht ja neuroteadlane Giovanni Serpelloni selgitas Itaalia narkovastase strateegia elluviimist ja narkopoliitika põhimõtteid, mis on Eestiga sarnased.

Ta rõhutas, et nad peavad üheks suuremaks ohuks (eriti noortele) levitatavat arvamust, et kanep on justkui ohutu uimasti. Uuringute kohaselt muudab kanepi tarvitamine aju vastuvõtlikuks kangetele uimastitele (kokaiin, heroiin).

Itaalia riigi üheks suurimaks prioriteediks on hoida noori eemal kanepi tarvitamisest ja teadvustada ühiskonnas sellega seonduvaid tõsiseid ohte aju arengule.

„Narkomaaniat tuleb käsitleda tervikliku ja laiaulatusliku ühiskondliku probleemina. Kui tahame, et tulevikus oleks vähem uimastisõltuvust, peame koos lapsevanematega tagama, et noored teadvustaksid kõikide uimastitega seonduvaid ohte ega satuks riskigruppi,“ selgitas siseminister.

Itaalia uimastiennetussüsteemi alustalaks on tihe ennetuskoostöö lastevanematega. Igas regioonis on tugevad perele ja vanemaharidusele suunatud programmid ning süsteemselt koolitatakse laste ja noortega kokku puutuvat personali. Levinud on ka Strengthening Families Program (SFP), kus pere, haridusasutus ja kohalik tasand töötavad koos, et vähendada laste riskitegureid ja parandada vanemlikke oskusi.

Siseminister Vaher kohtus visiidil ka Itaalia kriminaaltulu haldamise agentuuri juhiga ja külastas Euroopa üheks parimaks peetavat San Patrignano uimastivõõrutus- ja ennetuskeskust.