"On hea meel tõdeda, et nüüdseks on renoveeritud kõik idapiiri kordonid ning piirivalvuritele on loodud kaasaegsed töötingimused. Lisaks on tänane päev Eesti jaoks märgilise tähendusega, sest täpselt 23 aastat tagasi lahkus Eestist viimane Vene piirivalvur. Sellel päeval võttis Eesti ka vormiliselt piirid täies mahus taas oma kontrolli alla," lausus minister.

Hanno Pevkur meenutas oma sõnavõtus, et major Juhan Paul ütles 1932. aastal, et piirivalve lipukirjaks peab olema seista valvsalt piiril. "Major Paul täiendas, et kui kaovad piirid, kaob maa, kaob riik, kaob rahvas, kaob rahva vabadus. Nõustun temaga täielikult," lisas Pevkur.

Piusa piirivalvekordoni avamisel osales siseminister Hanno Pevkur, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, Võru maavanem Andres Kõiv, Piusa kordoni juht Valmar Hinno, RKASi esimees Urmas Somelar ja Nordecon AS juhatuse esimees Jaano Vink.

Kordoni kompleksi kuulub peahoone, sõidukite varjualune ja kenneli hoone ehk koerte maja.

Uue piirivalvekordoni rajamise kogumaksumuseks kujunes 4,62 miljonit eurot. Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus kokku on enam kui 2500 ruutmeetrit.