„Olen võtnud vastu tõsise väljakutse teabeametist, kus jätkan oma professionaalsele kogemusele vastavat teenistust. Minu otsus ei tulnud kergelt, kuid nüüdsest pean vajalikuks end parimal viisil rakendada teabeametis, riigi julgeoleku ja põhiseadusliku korra tagamisel,“ selgitas Tarmo Türkson.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on Türksoni näol tegu erudeeritud kolleegiga, kes saab pälvida vaid kiidusõnu. „Mõistes Tarmo personaalseid soove ja väljakutse olemust, soovin ma talle uues ametis edu ning samas jätkuvalt jõudu ja visadust eesmärkide saavutamisel,“ lisas Vaher.

Tarmo Türksoni viimane tööpäev siseministeeriumis on 31. oktoober. Siseministeeriumi kantsleri ametikoht täidetakse sihtotsingu korras.

Türkson nimetati valitsuse poolt ametisse möödunud aasta jaanuaris ning tema viieaastane ametiaeg oleks pidanud kestma 2016. aasta 26. jaanuarini.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles Delfile, et riigisaladuse ja salastatud välisteabe seaduse kohaselt on teabeameti struktuur, koosseis ja ametikohtade täpsed ülesanded salajased. Seega on praegu teadmata ka Türksoni uus ametikoht, ent Delfi allikate kohaselt on tegemist praegusest madalama ametikohaga.

Kuimeti sõnul jätkab aga ameti juhina endiselt senine peadirektor Rainer Saks. 

Siseministeeriumi pressinõunik Annely Martin rääkis Delfile, et võimalikest Türksoni järeltulijatest on veel vara rääkida, kuid ministeeriumi huvides on täita kantsleri ametikoht võimalikult kiiresti.

Teabeameti tegevusvaldkonnaks on riigi julgeoleku ja põhiseadusliku korra tagamine. Amet kogub ja töötleb riigile välis-, majandus- ja riigikaitsepoliitika kujundamiseks ning riigikaitseks vajalikku välisriike, välismaiseid tegureid või tegevust puudutavat poliitilist, sõjalist ja majanduslikku teavet, tehes koostööd kaitsepolitseiga riigi vastu suunatud kuritegude ärahoidmiseks ja osutab kaitsepolitseile, kaitseväele abi elektroonilise teabe kogumisel ning teeb koostööd teiste Eesti Vabariigi ja kohaliku omavalitsuse asutuste ja isikutega, samuti välisriikide julgeolekuasutuste ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Tarmo Türkson oli teabeameti peadirektor aastatel 2001 kuni 2011.